Aktualne novice

Poznate svoj največji organ?

dodano: 1.6.2016

Sanja Lončar, urednica (uvodnik novic junij/julij SZZČN 2016)

V obdobju preganjanja čarovnic so številne ubili tako, da so jih zaprli v sode, napolnjene s fekalijami. Ne, niso jih utopili, glavo so imele zunaj. Toda že hitro so jih ubili strupi, ki so v njihovo telo prodrli skozi kožo.

Dandanes je greznica, ki ji je izpostavljena naša koža, malce bolj razredčena, zato strupi prihajajo skoznjo v manjših količinah. Še več, številni od teh strupov prodrejo v telo z našo pomočjo. Želite izvedeti, kaj je pri tem najhuje? Večino najbolj spornih snovi na kožo nanesemo v prepričanju, da ji s tem koristimo.

K mučenju naše kože prispevajo tudi oblačila, ki so iz dneva v dan bolj prepojena s strupenimi barvili, sredstvi proti mrčesu, snovmi proti gorenju, mečkanju ... Vse, kar je na vas, bo prej ali slej končalo tudi v vas.

V novejšem času je naša koža izpostavljena nevarnostim, ki jih prejšnje generacije niso poznale. Naše naravne pregrade ne zmorejo ustaviti nanotehnologije. Pršenje ozračja z aerosoli zmanjšuje zračno vlago ter posledično izsušuje kožo in sluznice, da postajajo še dovzetnejše za patogene organizme in dražilne snovi. Tudi sodobna pridobitev, vodovod, ima svojo ceno. Klor, ki je v vsakdanjem stiku z našo kožo, sistematično uničuje koristne mikroorganizme na njej, zato smo v okolju, ki je vse nevarnejše, iz dneva v dan slabše oboroženi.

Poletje je čas, ko se navadno spomnimo, da imamo globoko pod plastmi oblačil tudi kožo. Preden ji postavite visoke zahteve o tem, kako lepa, napeta in zagorela mora biti, spoznajte svoj največji organ in njegove potrebe. Ne pozabite, da v primeru posledic, ki jih povzroči nepravilno ravnanje, kože ne boste mogli kar zamenjati. Zato jo raje ohranite.Ključne besede:
koža, oblačila, kemikalije, klor, voda, organ, sonce

 

Sorodne novice:

3,222656E-02<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.