Aktualne novice

Spremenite svoje dojemanje možnega in spremenili boste življenje

dodano: 2.6.2016

Naša največja moč leži v nas samih. Dobesedno. 
Trenutno spi v spominu naših celic, v naši splošni pozabi vsega, kar smo skozi generacije že spoznali. 

Ste se kdaj vprašali, zakaj so s takšno vnemo iztrebljali (in še vedno iztrebljajo) Indijance, Maje, Aborigine, Nube? Čemu so bila ta miroljubna ljudstva nevarna mogočni zahodni civilizaciji? Zakaj vsakdo, ki pride na oblast, najprej na novo napiše zgodovino? 
Tisti, ki to počnejo, dobro vedo, kje se skriva največja moč – ni je v ložah, elitnih skupinah, v denarju in sodobnem orožju. Obstaja moč, ki je še večja, moč vizije – moč koncepta. Tega pa določata naš spomin in razumevanje izkušenj, ki so ju naši predniki še dobili. Če nimamo zgodovinskega spomina in če ne vemo, kaj vse se je že zgodilo, verjamemo, da je to, kar nam ponujajo, tudi edino možno. 

Razlog, da je človek sprejel suženjsko obliko življenja, ki jo dandanes živi 99 odstotkov Zemljanov, je prav v tem, da so nam zdajšnji koncept materialističnega življenja »prodali« kot edini možen. Da jim je to uspelo, so morali sistematično utišati vse, ki vedo, da JE ČLOVEK zmožen več in da obstaja še veliko drugih, boljših možnosti. 
Prav zato v okviru zdajšnjega šolstva ne smemo spoznavati tega, kar so poznali naši predniki in drugi staroselci … 

Si upate odpreti vrata drugačnim možnostim? 

Junijski seminar v Avstriji bo popotovanje po treh različnih kulturah in treh različnih odnosov do človeka, narave, zdravja ... Obiskali bomo zamolčano zibelko razvite civilizacije, ki se nikakor ne ujema z našo uradno zgodovino. Kipec Willendorfske Venere, star od 22 do 24 tisoč let, so odkrili prav na območju, na katero se odpravljamo. Geologi pravijo, da so tam najstarejša nedotaknjena tla na svetu; temeljijo na granitu in rudninah, ki jih prst v naših krajih ne premore – prav zato na tem območju kljub severni legi uspevajo marelice, mandlji, trta in zelo dobra semena. In prav zato lahko gojijo tudi aromatične začimbe, o katerih bi pričakovali, da jih je najti le veliko južneje!

Na teh območjih so Kelti in Slovani živeli vsaj tisočletje – Prav njim je uspevalo zadržati širitev Rimskega cesarstva. (Le kako?) Zanimivo bo začutiti njihovo civilizacijo in moči, o katerih dandanes pričajo le še megaliti, posejani po pokrajini, v katero se odpravljamo. To, kar ni več zapisano v knjigah, bomo skušali prebrati neposredno v naravi. Presenečeni boste, kaj vse vam bo zaupala.

Drugi koncept, o katerem vemo le bore malo, je tako imenovani mračni srednji vek, o katerem boste kar hitro ugotovili, da je veliko manj temačen, kot nas poskušajo prepričati. 
Želite začutiti, kaj vse se skriva za samostanskimi zidovi, kakšno vlogo v družbi so imeli samostani in koliko konceptov, ki so jih v njih razvili, zaznamuje tudi življenje v 21. stoletju? Zdaj, ko je samooskrba postala nadvse pomembna, boste odkrili, kako so tudi pred tisoč leti znali izkoristiti naravne danosti ter brez električne energije in kemičnih pripomočkov doseči, da tudi šeststo kilometrov severneje od nas uspevajo toploljubne rastline. 

Tretji del našega popotovanja bo v znamenju konceptov, s katerim se srečujemo v sedanjosti. Tudi ti niso nujni in samoumevni. Kdor ima pogum, da zastavi drugačne koncepte, jih lahko tudi uresniči. Dober dokaz za to je podjetje Sonnentor, ki kljubuje vsemu, kar je sodobna ekonomija razglasila za »zakonitosti uspešnega poslovanja«. 

Drugi dokaz za to sta vizija in pogum peščice navdušencev, ki so trideset let, in to brez sleherne državne podpore, razvijali eno od največjih semenskih bank v Evropi – Arche Noah, v kateri zdaj ohranjajo šest tisoč semenskih vrst. Zavedajo se, da je še bolj kot zbiranje semen pomembno ohraniti znanje, kako z njimi delati. Celo Unicef je pred dvema letoma to znanje, ki so ga ohranili in sistematizirali, razglasil za nematerialno kulturno dediščino človeštva. Toda vse skupaj se je začelo s pogumno vizijo in zaupanjem, da jo je mogoče tudi uresničiti. Spoznali bomo, kako zbirajo, izmenjujejo in ohranjajo semena. Obiskali bomo tudi njihov vrt, na katerem vsako leto gojijo približno osemsto vrst rastlin iz svoje zakladnice. Posebnost vrta so številne zanimive ideje, ki jih lahko prenesete tudi na svojega. Spoznali bomo marsikatero pozabljeno rožo, zelenjavo in zelišče, verjetno pa bomo kako sadiko ali seme vzeli s sabo, za »domačo rejo«. Ker z ekipo Arche Noah prijateljujemo že dolga leta, tudi naš obisk pri njih ni standarden, zato boste izvedeli veliko več, kot obsega njihova »redna ponudba«.

Za nameček se bomo seznanili s še enim dosežkom »svobode duha«. Pravimo mu tudi »peskovnik za vrtičkarje«. Še en človek, ki se je odločil izstopiti iz sistema in slediti svoji viziji, je v odročni vasici ustvaril poligon vrtov, namenjenih uživanju. Gospod Kitenberger se je preprosto naveličal dolgočasnih arboretumov in visoke parkovne umetnosti, ki je na naših domačih vrtičkih ni mogoče prenesti v vsakdanje življenje. Tako je domišljiji pustil prosto pot in ustvaril več kot petdeset vrtičkov, polnih zanimivih idej, ki jih lahko že jutri prenesete v svoje okolje. 

Prepričana sem, da vam bo tridnevno druženje dodobra premaknilo meje možnega in vas opogumilo, da namenite več pozornosti vizijam, ki že tlijo v vas, le da smo do njih vse prepogosto naravnost mačehovski. 

Tridnevni seminar bo potekal med 24. in 26. junijem 2016. Zaradi hotelskih plačilnih pogojev rezervacije sprejemamo le še do konca maja (oz. do zapolnitve razpoložljivih mest), pozneje pa le izjemoma, če se bo sprostila še kaka postelja. 

PROGRAM:
Program seminarja obsega prevoz (odhod iz Ljubljane), dve nočitvi s polpenzionom (v dvoposteljnih sobah), domače priboljške, prevajanje iz nemščine in angleščine, vodeni program v samostanu, ogled megalitskega parka, obisk Hildegardinega učnega vrta, vodeni strokovni ogled vrta Arche Noah, vodeni obisk podjetja Sonnentor in pokušino. Zanimiva predavanja bodo potekala tako v avtobusu kot tudi na posameznih lokacijah.
Dodatno doplačilo: vstopnina za park Kitenberger: 8 EUR.

Seminar bo vodila Sanja Lončar, ki bo tudi prevajala iz angleščine. Večerne razprave bo moderiral Rajko Škarič. Za vaše udobje na poti in lokacijah, ki jih bomo obiskali, bo skrbela Adriana Dolinar.

CENA
Cena, ki obsega stroške poti, bivanja in ogledov po programu znaša 220 EUR na osebo + kotizacijo za seminar (92 EUR)
Doplačilo za bivanje v enoposteljni sobi znaša 50 EUR
Doplačilo za obisk parka Kitenberger: 8 EUR. 

Za vse informacije in prijave smo dosegljivi na telefonski številki (041) 770 120, in sicer vsak delovnik med 9. in 13. uro (Damjana) ter na e-naslovu delavniceszz@gmail.com.

0,046875<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: