Aktualne novice

Še pomnite?

dodano: 18.8.2016

Sanja Lončar, urednica (uvodnik novic avgust/september SZZČN 2016)

Lani smo si drznili zapisati vizijo Slovenije, kot jo želimo videti v prihodnosti. Opisali smo jo kot ekološko deželo, kot deželo butičnega zeliščarstva, kot oazo vrtičkarstva, kot vrhunsko destinacijo zdravega in navdihujočega zelenega turizma … In še vedno se zavedamo, da to lahko tudi postane.

Mnogi so na prebrano le odmahnili z roko, češ, lepo bi bilo, vendar … Prav ta »vendar« je rak rana kolektivnega (ne)zavednega, ki nas vleče nazaj, v preverjeno, varno ali celo neuspešno – samo da je znano. Težko je razumeti, da je številnim ljudem še vedno ljubše ponavljanje preverjeno neuspešnih scenarijev kot preizkušanje neznanega. 
Nekateri so viziji rekli »zakaj pa ne« in se odločili pogumno sanjati o prihodnosti, v kakršni bi želeli živeti. In kaj potem? Eni so čakali, da se sanje uresničijo same od sebe, drugi so za to tudi nekaj storili – vsaj do prve težave. Tretji se ne ozirajo na ovire, marveč vztrajno garajo. Četrti pa so le ugotovili, da so na tej poti že nekaj desetletij.

Leto pozneje …

V tem letu smo spremljali številne zanimivih iniciativ, novih trgovin, ponudbe novih storitev … Vsem je bilo skupno, da gre za dobre in zdrave ideje. Kljub temu številne med njimi niso dočakale prvega rojstnega dne. Zanimalo nas je, zakaj. Od česa je odvisno, ali bo trgovina z ekološkimi izdelki ali kaka podobna iniciativa uspela ali propadla? Pot od zamisli do njene uresničitve ni preprosta. Entuziazem ima svoj rok trajanja. Trg ima svoje zakonitosti. Potrošniki pa imamo svoje navade in potrebe. 
Od česa je odvisna zmaga ali poraz, smo tokrat vprašali veterane slovenske ekološke scene, ponudnike naravnih zdravil in prehranskih dopolnil, nosilce novih idej …
Spoznajte ljudi, ki znajo živeti to, o čemer si številni ne upajo niti sanjati.Ključne besede:
iniciativa, ideje, trg, potrošniki, vizija

 

Sorodne novice:

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: