Aktualne novice

Ekološka ponudba je večja kot včasih – ali je tudi boljša?

dodano: 25.8.2016

novice avgust/september SZZČN 2016

V Sloveniji so prve ekološke trgovine odpirale svoja vrata že pred dvajsetimi leti (Jablana, Kalček, Ajda, Živa center …). Takrat še ni bilo evropske prostocarinske cone, zato sta je bil za njihovo uvažanje in urejanje papirjev potreben velik napor. 

Si predstavljate carinike pred dvajsetimi leti, ki so jim nadobudni uvozniki poskušali razložiti kaj je sojina omaka, tempeh, agar … Ker je bilo vse neznano tudi sumljivo, sploh če je bilo v obliki belega prahu, so stroške uvoza bremenili tudi stroški testiranja, certificiranja, vzorčenja … Če bi se takrat ukvarjali s seštevanjem in preračunavanjem donosnosti, bi številni odnehali. K sreči so ti ljudje premogli entuziazem, ki je bil takrat glavna gonilna sila poslovanja, vodilni ljudje prvih trgovin pa so bili predvsem srečni, da lahko sebi in svojim prijateljem zagotovijo živila, ki so jih želeli uživati tudi sami. 
Pred kakimi desetimi leti so v igro vstopili tudi veliki igralci. Vlagatelji in korporacije so začeli iskati dobičke tudi v tej niši. Veliki trgovci so na svoje police uvajali ekološke izdelke. Kot pravi Marjan Korez, so takrat številni pionirji ekološke proizvodnje prodali svoje tovarne novim vlagateljem. Nekateri so to storili, ker niso imeli druge izbire, drugi so verjeli, da bodo tako svoje izdelke naredili še boljše in široko dostopne. Hiter razvoj je zahteval hitro sprejemanje novih kadrov, ki pa so prihajali iz prav nič ekoloških korporacij in prinašali prav nič ekološko korporativno logiko. 

4,711914E-02<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.