Aktualne novice

Ekološka ponudba je večja kot včasih – ali je tudi boljša?

dodano: 25.8.2016

novice avgust/september SZZČN 2016

V Sloveniji so prve ekološke trgovine odpirale svoja vrata že pred dvajsetimi leti (Jablana, Kalček, Ajda, Živa center …). Takrat še ni bilo evropske prostocarinske cone, zato sta je bil za njihovo uvažanje in urejanje papirjev potreben velik napor. 

Si predstavljate carinike pred dvajsetimi leti, ki so jim nadobudni uvozniki poskušali razložiti kaj je sojina omaka, tempeh, agar … Ker je bilo vse neznano tudi sumljivo, sploh če je bilo v obliki belega prahu, so stroške uvoza bremenili tudi stroški testiranja, certificiranja, vzorčenja … Če bi se takrat ukvarjali s seštevanjem in preračunavanjem donosnosti, bi številni odnehali. K sreči so ti ljudje premogli entuziazem, ki je bil takrat glavna gonilna sila poslovanja, vodilni ljudje prvih trgovin pa so bili predvsem srečni, da lahko sebi in svojim prijateljem zagotovijo živila, ki so jih želeli uživati tudi sami. 
Pred kakimi desetimi leti so v igro vstopili tudi veliki igralci. Vlagatelji in korporacije so začeli iskati dobičke tudi v tej niši. Veliki trgovci so na svoje police uvajali ekološke izdelke. Kot pravi Marjan Korez, so takrat številni pionirji ekološke proizvodnje prodali svoje tovarne novim vlagateljem. Nekateri so to storili, ker niso imeli druge izbire, drugi so verjeli, da bodo tako svoje izdelke naredili še boljše in široko dostopne. Hiter razvoj je zahteval hitro sprejemanje novih kadrov, ki pa so prihajali iz prav nič ekoloških korporacij in prinašali prav nič ekološko korporativno logiko. 

0,046875<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: