Aktualne novice

Iz dobrih korenin veliko zraste ...

dodano: 31.8.2016

novice avgust/september SZZČN 2016

Andrejka Cerkvenik je svoje spoštovanje do družinskih korenin odločila uresničiti v viziji obnove domačije Belajevih, ki je danes zeliščno-etnološka domačija, vredna ogleda. 
Kdor bi si mislil, da je svoja vrata odprla pred točno tremi leti – septembra 2013. 
Doslej se je tam zvrstilo na stotine dogodkov, ogledov zeliščnega vrta, degustacij lokalnih izdelkov, pripravljenih s hišnimi začimbami, zeliščne ekskurzije … letos pa že prirejajo tretji praznik kraškega šetraja. 

Prav zaradi Andrejkine neomajane ljubezni do šetraja je bil ta tudi uradni del naše predstavitve na lanski razstavi Expo. Kot pravi: »Če v Provanso ljudje hodijo zaradi sivke, bodo na Kras hodili zaradi šetraja. Zato že tretje leto širimo hišni nasad kraškega šetraja, v naslednjih mesecih pa bo zaživela blagovna znamka Satureja, kjer bomo v sodelovanju s partnerji postopoma ponudili različne izdelke z dodatkom kraškega šetraja, ki je v resnici pridelan na Krasu. V poplavi prehranskih dopolnil in začimb iz tujine se mi zdi zelo pomembno, da se poleg domače pridelave zelenjave in sadja krepi tudi zavedanje o pomenu pridelave in uporabe lokalnih začimb v vsakdanji prehrani. Tu vidim veliko priložnosti tako na področju vključevanja lokalnih začimb v slovensko etnogastronomijo kot tudi precejšen potencial za razvoj našega območja v smeri večjega zanimanja za pridelavo. V ozadju je seveda tudi širši cilj - postopoma krepiti turistično prepoznavnost Krasa in tudi Slovenije kot zeliščne destinacije in dežele z enkratno biotsko raznovrstnostjo. Slovenije kot butika evropske biodiverzitete«Ključne besede:
zelišča, šetraj, Kras, Belajeva domačija, začimbe, lokalno

 

Sorodne novice:

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.