Aktualne novice

Nevarni pesticidi v vsakdanjih prehrambenih proizvodih.

dodano: 1.4.2008

Seattle Post, 30.1.2008, priredba ETC novice

Večletna raziskava prehrambenih navad otrok je pokazala, da so nevarni pesticidi še vedno prisotni v hrani. Strokovno pregledane študije so pokazale, da urin in slina otrok, ki se prehranjujejo s konvencionalnimi živili, vsebujeta sledi organofosfatov, skupine pesticidov, ki s so jih ustvarili med drugo svetovno vojno. Ko so isti otroci jedli ekološko pridelano sadje in zelenjavo, sledi pesticidov ni bilo več.

"Sprememba se vidi zelo hitro," je povedal Chensheng Lu, glavni avtor objavljene raziskave. "Ko enkrat zamenjamo konvencionalno hrano z ekološko pridelano, pesticidi (malation in klorpirifos), ki jih lahko merimo v urinu, izginejo. Takoj, ko se vrnemo na konvencionalno prehrano, se vsebnosti pesticidov vrnejo," je še povedal Lu.

Po 8 do 36 urah po tem, ko so otroci presedlali na ekološko pridelano hrano, pesticidov ni bilo več zaznati. Profesor Lu je za vzorec raziskave vzel 21 otrok, starih od 3 do 11, ki živijo v skupnostih z višjimi dohodki, a je prepričan, da bi - če isto raziskavo naredil med revnejšimi - dobil enake rezultate.
Raziskava še ni povezala pesticidov z določeno hrano, a so že druge študije pokazale, da so breskve, jabolka, paprike, nektarine, jagode in češnje med tistimi, pri katerih zaznavamo vsebnosti pesticidov.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.