Aktualne novice

Nevarni pesticidi v vsakdanjih prehrambenih proizvodih.

dodano: 1.4.2008

Seattle Post, 30.1.2008, priredba ETC novice

Večletna raziskava prehrambenih navad otrok je pokazala, da so nevarni pesticidi še vedno prisotni v hrani. Strokovno pregledane študije so pokazale, da urin in slina otrok, ki se prehranjujejo s konvencionalnimi živili, vsebujeta sledi organofosfatov, skupine pesticidov, ki s so jih ustvarili med drugo svetovno vojno. Ko so isti otroci jedli ekološko pridelano sadje in zelenjavo, sledi pesticidov ni bilo več.

"Sprememba se vidi zelo hitro," je povedal Chensheng Lu, glavni avtor objavljene raziskave. "Ko enkrat zamenjamo konvencionalno hrano z ekološko pridelano, pesticidi (malation in klorpirifos), ki jih lahko merimo v urinu, izginejo. Takoj, ko se vrnemo na konvencionalno prehrano, se vsebnosti pesticidov vrnejo," je še povedal Lu.

Po 8 do 36 urah po tem, ko so otroci presedlali na ekološko pridelano hrano, pesticidov ni bilo več zaznati. Profesor Lu je za vzorec raziskave vzel 21 otrok, starih od 3 do 11, ki živijo v skupnostih z višjimi dohodki, a je prepričan, da bi - če isto raziskavo naredil med revnejšimi - dobil enake rezultate.
Raziskava še ni povezala pesticidov z določeno hrano, a so že druge študije pokazale, da so breskve, jabolka, paprike, nektarine, jagode in češnje med tistimi, pri katerih zaznavamo vsebnosti pesticidov.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: