Aktualne novice

Tudi to bo minilo

dodano: 2.10.2016

Sanja Lončar, urednica (uvodnik oktobrskih novic SZZČN 2016)

Na Pagu raste najstarejša oljka na Jadranu. Njeno starost so ocenili na 2000 let. Ko stopite v objem take matere oljke, naenkrat začutite, kot da bi bilo obdobje dveh tisočletij le celovečerni film z zapleti in razpleti, po katerem si otresete drobtine pokovke iz naročja in se odpravite domov. 

Kaj vse je ta mati oljka že videla in prestala! Propadanje rimskega cesarstva, križarske vojne, turške vpade, srednjeveške kuge in lakote ... Preživela je Napoleona, Mussolinija, Hitlerja, Tita, Tuđmana ... Koliko držav si je lastilo tla, na katerih raste? Koliko sušnih let je že prestala? In kaj vse bo še doživela, tudi ko nas ne bo več?

Če bi svetovni politiki prišli k njej na obisk, bi jih verjetno posvarila, da tudi njih jutri ne bo, čeprav se mnogim danes zdi, da so največji, najbolj mogočni in večni. 

Užaljeni otroci z vžigalniki
Svetovno prizorišče trenutno spominja na igro z ognjem na sodu smodnika. Kamor pogledamo, povsod se petelinijo politični voditelji, ti pa so le igrače v rokah kapitala, ki ve, da se v kaosu kujejo največji dobički. 

Namesto da bi težave reševali, se mnogim zdi najboljša rešitev delati še večje. To je tudi logično, če vemo, da je celoten družbeni sistem zasnovan tako, da živi od težav, in ne od rešitev. Še tam, kjer težave ni, naredimo vse, da jo ustvarimo. 

Prav zanima me, kaj bo oljka povedala o nas leta 2500. << Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.