Aktualne novice

Banane, bolj varne, kot si predstavljate

dodano: 2.4.2008

Povzeto po reviji ÖKO TEST, februar 2008

Kot porabniki pogosto ugibamo, katero sadje in zelenjava sta najbolj obremenjeni s pesticidi. Ob jagodah večina na listi tveganja zelo visoko uvršča tudi banane. Raziskava revije Öko test trdi, da se motimo. 

Banane so sladke, hranljive in, na srečo, le malo obremenjene s pesticidi. Tako kaže rezultat testa, ki je vključeval triinšestdeset vzorcev iz dvanajstih trgovskih organizacij.
Banane ljubijo vlažno in toplo klimo, zato uspevajo v  tropskih in subtropskih področjih. Najboljši pogoji za rast so v Srednji in Južni Ameriki, kjer imajo ogromne plantaže, namenjene pridelavi banan za izvoz.

Na posestvih rastejo banane  na dvo- do šestmetrskih steblih. Plodovje – šope banan porežejo, ko je sadje še nezrelo, zeleno (zato sadeži preživijo tudi dolgo pot do porabnika v Evropi). Te šope razrežejo na manjše kose, jih sortirajo, operejo in razkužijo. Običajno jih zapakirajo v plastične vreče in položijo v zaboje. V takem stanju lahko banane pri temperaturi 13 ° C vzdržijo 3 do 4 tedne. Občutljiv tovor prepeljejo v naše kraje ladje v posebnih, hladilnih kontejnerjih. Preden gredo banane v trgovine, morajo še v zorilnico, kjer ob primerni toploti in s pomočjo plina etilena dozorijo do užitne zrelosti.  Poudarjamo, da je etilen naraven rastlinski spodbujevalec dozorevanja. Veliko ga izločajo tudi jabolka, kar lahko s  pridom uporabimo doma, če smo kupili še ne povsem zrele banane. Med dozorevanjem se škrob pretvori v sladkor, razvije se polna aroma, banane dobijo lepo rumeno barvo. Najbolj okusne so, ko se na lupini razvijejo rjavkaste pikice.

Razveseljivo je, da je tudi pri pridelavi banan na pohodu ekološko razmišljanje in pravična trgovina (fair trade). Z nakupom takšnih, ekoloških izdelkov, prispevamo ne samo k boljšemu lastnemu zdravju, ampak tudi k izboljšanju ekonomskega položaja pridelovalcev banan in varovanju okolja.

Da bi ugotovili obremenjenost s pesticidi, so v različnih veletrgovinah v Nemčiji vzeli več vzorcev konvencionalno in ekološko pridelanih banan ter opravili laboratorijski test.
Rezultati so bili presenetljivo pozitivni. Ne zato, ker bi konvencionalni izdelki bili brez pesticidov, temveč predvsem zato, ker imajo banane očitno dovolj debelo lupino, da strupi ne onesnažijo užitnega dela sadeža. Do kontaminacije s pesticidi pa lahko pride med lupljenjem, preko naših rok, iz lupine na meso. Zaradi tega bodimo med lupljenjem konvencionalnih banan zelo previdni.
Ekološko pridelani sadeži so se na testu odrezali veliko bolje. Skoraj vsi vzorci so bili brez pesticidov, le pri redkih so ugotovili njihove sledi, torej resnično minimalne količine, ki so do sadežev najbrž prišli v dolgem transportnem procesu.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: