Aktualne novice

Ustavite strupe! Intervju: Gabriël Devriendt

dodano: 5.4.2008

aprilske novice Skupaj za zdravje človeka in narave

V naših telesih je 300 do 500 kemikalij, ki jih pred dvajsetimi leti še bilo ni. Odkar obstaja človek, še ni bil obremenjen s tolikimi strupi, kot je danes vsak povprečen Zemljan. Povedano drugače: če bi se vrnili naši pradedje in bi jim v telo vnesli strupe, s katerimi mi živimo, najverjetneje ne bi dočakali jutrišnjega dne.
Človek se kot poskusni zajček iz dneva v dan privaja na vse večje količine strupov. O tem, kako vplivajo na nas, ali se jim lahko izognemo, se jih znebimo, bo 10. aprila predaval belgijski znanstvenik, biolog, botanik in strokovnjak na področju prehranske terapije, Gabriël Devriendt. Predavanje bi bilo škoda zamuditi, saj poznavalce tovrstne tematike pri nas gostimo le redko.

Koga današnje toksične snovi najbolj ogrožajo?
Pesticidi, izpušni plini, barvila, sintetizirana zdravila, dezinfekcijska sredstva, težke kovine in podobno najbolj ogrožajo zdravje otrok in mladostnikov. Povzročajo hude okvare v njihovem genskem materialu. To vodi v vse večje število hudih bolezni, s katerimi bodo morali živeti. In verjemite: njihovo življenje ne bo pravljično.

Kako ocenjujete zdravje otrok v današnjem času?
142 strani dolgo poročilo Organizacije združenih narodov, ki ga je objavila tudi ugledna strokovna revija Jama, navaja, da je skoraj tretjina današnjih bolezni posledica ravnanja z okoljem. Več kot 40 % teh bolezni doleti otroke, mlajše od 5 let. Govorimo o 600.000.000 otrok, ki so zaradi izpostavljenosti toksičnim kemikalijam, pesticidom in svincu, prikrajšani za zdravo življenje.

Kako se na takšne podatke odziva svetovna znanost?
Paradoksalno je, da se znanost raje ukvarja z blaženjem simptomov zastrupitev, kot pa z odpravljanjem vzrokov. Tudi razvoj znanosti je napačno usmerjen. Priče smo razcvetu genskih raziskav, ki obljubljajo, da bodo popravljale naš genski material in nas tako zavarovale pred boleznimi. S tem nas le slepijo. Bolezni, katerih vzrok je v genskem zapisu, obstajajo, vendar prizadenejo manj kot 2 % populacije - vse ostale so rezultat delovanja okolja.

Veljate za dobrega poznavalce genetike. Kako gledate na kloniranje in druge genske poskuse?
Na predavanju bom predstavil dokaze o tem, da je razvoj kloniranih živali odvisen od načina prehranjevanja in drugih zunanjih faktorjev. Geni so le zapis. Življenjske okoliščine odločajo, ali se bodo določene lastnosti aktivirale ali ne. Rak, bolezni srca in ožilja ter diabetes niso stvar naših genov, temveč rezultat delovanja okolja in naših vedenjskih vzorcev.

Kako vpliva na naše zdravje gensko spremenjena hrana? Zagovorniki slednje še vedno vztrajajo pri trditvi, da je varna in da ni dokazov o škodljivem vplivu na naše zdravje.
Raziskave ruske znanstvenice, Irene Ermakove, so dokaz, da to ni res. Polovica podganjih samic, ki so uživale gensko spremenjeno hrano (dovoljeno za uporabo!), je umrla v treh tednih. To je šestkrat  več kot v skupini, ki so jo hranili z običajno hrano. Spremembe so bile opazne tudi v drugi generaciji.

Ali se lahko ubranimo pred vse bolj onesnaženim okoljem, hrano in drugimi viri strupov?
Zunanji pritiski na naše zdravje se bodo v prihodnje le stopnjevali. Kot bomo videli iz različnih študij, je veliko snovi, ki se relativno hitro zasidrajo v našem telesu, težko pa jih je spraviti ven. Naučiti se moramo sproti odstranjevati toksične snovi, ki rušijo delovanje jeter in obrambnega sistema. Najbolje je strupe odpravljati sproti, še preden si utrejo pot v tkiva, kjer bodo težje dosegljivi. To lahko storimo z več pozornosti pri izbiri živil in s povečanim vnosom snovi, ki pospešujejo sprotno razstrupljanje telesa. Pri tem imajo vodilno vlogo antioksidanti, klorofil in maščobne kisline omega. Za čiščenje že zasidranih strupov pa so postopki bolj zapleteni. 

Antioksidanti, klorofil in maščobne kisline omega so na voljo v obliki neštetih prehranskih dopolnil. Kako se znajti v ponudbi, ki ni vedno vredna svojega denarja?
V znanstvenih krogih je bilo doslej objavljenih več kot 164.000 študij o delovanju vitaminov. Še vedno se kregajo o tem, kaj deluje in kako. Do uporabe sintetiziranih snovi imam veliko pomislekov, ki jih bom predstavil tudi slušateljem v Sloveniji.  Osebno zagovarjam naravne rešitve, zato bom na predavanju predstavil klinične študije o tem, kako nam lahko naravne snovi pomagajo pri razstrupljanju in krepitvi imunosti.

Veliko vaših raziskav se nanaša na delovanje klorofila. Ali to pomeni, da dobesedno hodimo po rastlinah, ki bi nas lahko rešile?
Klorofil je čudežna snov, ki dokazano deluje proti rakavim celicam. Je močan antioksidant, ki ga telo potrebuje za izdelavo hemoglobina.  Nahaja se v zelenih rastlinah, a niso vse enako bogate z njim. Pomembne so namreč tudi druge snovi, ki v sinergiji s klorofilom predstavljajo odlično podporo zdravju. Zelo visoko se uvrščajo mlade ječmenove bilke (t. i. ječmenova trava) in nekatere alge.

Kako bi lahko strnili sporočilo našim bralcem?
Čim več toksičnim snovem poskusite preprečiti VSTOP v vaše telo, tiste, ki jim je uspelo vstopiti, pa čim prej spravite ven. In ne obupajte: celo rakave celice se da »popraviti« na naraven način. << Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: