Aktualne novice

Kako obvladati stres?

dodano: 3.4.2017

Sanja Lončar, urednica (aprilske novice SZZČN 2017)

Besedila o stresu, podobno kot tista, ki so namenjena dietam, postajajo stalnica domala vsakega medija. Je o temi, s katero se ukvarjajo že vsi, sploh mogoče napisati kaj novega?
Če poenostavimo, bistvo ves čas ostaja nespremenjeno. Količina našega trpljenja, ki mu v zadnjem stoletju pravimo stres, je še naprej v sorazmerju z našimi pričakovanji in potrebo po tem, da bi nadzirali svoje življenje in ljudi s katerimi ga (so)živimo. 

Boljše sprejemanje nepredvidljivosti oziroma neponovljivosti življenja in več zaupanja v inteligenco stvarstva, ki nas obdaja, pomenita tudi manj stresa in s tem manj poškodb, ki jih povzroča. 

Če se temu nenehno upiramo, bo v nas vse manj energije, poškodbe telesa bodo vse hujše, in kot boste prebrali – stres bomo kot virus prenašali naprej. 

Sprejeti moramo dejstvo, da iz enega dneva ne moremo narediti dveh. Iz dežja ne moremo narediti sonca. Iz mačke ne moremo narediti psa. Če ni ljubezni in spoštovanja do nas in našega dela, tega ne bodo spremenili ne tako imenovani team buildingi, ne branje knjig o spoprijemanju s stresom, ne horoskopi in čakanje na »prave« dneve. Poskusi spreminjanja tega, na kar ne moremo vplivati, nas zgolj utrujajo in delajo zagrenjene. Posledično nam ostane premalo moči, da bi spremenili to, kar bi lahko: sebe in svoj odnos do situacij, ki ponujajo več priložnosti kot težav. Če smo le pripravljeni zaplesati s stvarstvom. Glasbe ne morete izbirati, plešete pa lahko!Ključne besede:
stres, odnos, prisotnost

 

Sorodne novice:

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: