Aktualne novice

Domek, nevarni domek!

dodano: 26.9.2017

Sanja Lončar, urednica (uvodnik oktobrskih novic SZZČN 2017)

Svet je postal velika vas, v kateri že v naslednjem trenutku izvemo, ko se zgodi potres v Mehiki, teroristični napad v Londonu ali požar na Kitajskem. Po zaslugi medijev se nam zdi zunanji svet vse bolj nevaren, naš topli domek pa kot edina oaza miru v ponorelem svetu. 

A nič ni dlje od resnice. Pred desetimi leti nisem mogla verjeti statistikam, ki so dokazovale, da skoraj 60 % kemičnih snovi »zaužijemo« doma. Takrat še nismo vedeli, da so »aktivne učinkovine« v naših praških, milih, kozmetiki in celo zobnih pastah dejansko nevarni pesticidi in druge sporne kemikalije. 

Potem smo odkrili pasti sodobnih gradbenih materialov, talnih oblog, barv in lakov. Zdaj pa iz meseca v mesec bolj spoznavamo tudi nevidne in neotipljive strupe v obliki različnih sevanj, ki nam pospešeno jemljejo moči in načenjajo zdravje. Omrežje wi-fi in mobilni telefon, ki je skorajda pritrjen na roke sodobnih uporabnikov, enačimo z razvojem, hiše pa polnimo s številnimi aparati, za katere nam proizvajalci obljubljajo, da bodo za nas naredili nekaj koristnega, ne povedo pa, koliko zdravja nam bodo pri tem odvzeli. 
Čas je, da pogledamo na svoja domovanja z drugačnimi očmi. Glede na to, da je pred nami obdobje kratkih dni, ko večino časa preživimo v zaprtih prostorih, je nujno, da v okolju, v katerem prebijemo največ časa, prepoznamo in izločimo tisto, kar nam krade moči in nažira zdravje. 

Pomesti je treba najprej pred lastnim pragom, pravi ljudska modrost, ki bo po branju te številke zagotovo dobila nov pomen. 

0,046875<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.