Aktualne novice

Domek, nevarni domek!

dodano: 26.9.2017

Sanja Lončar, urednica (uvodnik oktobrskih novic SZZČN 2017)

Svet je postal velika vas, v kateri že v naslednjem trenutku izvemo, ko se zgodi potres v Mehiki, teroristični napad v Londonu ali požar na Kitajskem. Po zaslugi medijev se nam zdi zunanji svet vse bolj nevaren, naš topli domek pa kot edina oaza miru v ponorelem svetu. 

A nič ni dlje od resnice. Pred desetimi leti nisem mogla verjeti statistikam, ki so dokazovale, da skoraj 60 % kemičnih snovi »zaužijemo« doma. Takrat še nismo vedeli, da so »aktivne učinkovine« v naših praških, milih, kozmetiki in celo zobnih pastah dejansko nevarni pesticidi in druge sporne kemikalije. 

Potem smo odkrili pasti sodobnih gradbenih materialov, talnih oblog, barv in lakov. Zdaj pa iz meseca v mesec bolj spoznavamo tudi nevidne in neotipljive strupe v obliki različnih sevanj, ki nam pospešeno jemljejo moči in načenjajo zdravje. Omrežje wi-fi in mobilni telefon, ki je skorajda pritrjen na roke sodobnih uporabnikov, enačimo z razvojem, hiše pa polnimo s številnimi aparati, za katere nam proizvajalci obljubljajo, da bodo za nas naredili nekaj koristnega, ne povedo pa, koliko zdravja nam bodo pri tem odvzeli. 
Čas je, da pogledamo na svoja domovanja z drugačnimi očmi. Glede na to, da je pred nami obdobje kratkih dni, ko večino časa preživimo v zaprtih prostorih, je nujno, da v okolju, v katerem prebijemo največ časa, prepoznamo in izločimo tisto, kar nam krade moči in nažira zdravje. 

Pomesti je treba najprej pred lastnim pragom, pravi ljudska modrost, ki bo po branju te številke zagotovo dobila nov pomen. 

0,046875<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: