Aktualne novice

Termoelektrarna Šoštanj na zemljevidu škodljivih projektov

dodano: 9.4.2008

ETC novice

Nevladne organizacije so v Bruslju pred podelitvijo nagrad RegioStars za dobre projekte v regionalni politiki predstavile zemljevid 50 okolju in gospodarstvu neprijaznih projektov, ki bodo izvedeni ali so načrtovani s podporo EU, ter trem najslabšim namenile "nagrade" RegioScars. Na zemljevidu je tudi Termoelektrarna Šoštanj.

Projekt gradnje 6. bloka Termoelekrarne Šoštanj je med šestimi projekti, ki so že potrjeni in so na zemljevidu označeni z rdečo barvo. Projekt bi bil sprejemljiv, če ne bi pomenil povečanja izpustov ogljikovega dioksida, je pojasnil koordinator projekta pri Friends of the Earth Europe, Martin Konecny.

"Problem je tudi, da gre za lignit," je poudaril Konecny, češ da gre za enega najmanj učinkovitih in najbolj onesnaževalnih virov energije. Alternativa temu projektu bi bila "spodbujati uporabo obnovljivih virov energije", javno financiranje bi moralo spodbujati trajnostne vire energije, je razložil.

Lidija Živčič iz Focus društva za sonaraven razvoj pa je ob tem opozorila: "Za pogon termoelektrarne bo treba izrabiti zadnje zaloge lignita, ki je emisijsko izjemno intenzivno gorivo in ima visoke ekonomske in družbene stroške. Poleg tega javna sredstva, ki tvorijo posojilo EIB, ne bi smela biti namenjena financiranju fosilne energije, ki potiska naš podnebni sistem vse bližje katastrofi."

Največ škodljivih projektov, in sicer 16, je na Poljskem, devet na Češkem, sedem na Madžarskem, šest v Bolgariji, trije na Slovaškem, dva na Hrvaškem - sežigalnica v Zagrebu in središče za upravljanje z odpadki v Istri, dva v Romuniji ter po eden v Sloveniji, Makedoniji, Estoniji, Latviji in Litvi, kaže zemljevid.                                       << Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.