Aktualne novice

Potrebujete toploto ali toplino?

dodano: 4.12.2017

Sanja Lončar, urednica (uvodnik novic dec/jan SZZČN 2018)

Za fiziko sta toplota in toplina fizična pojava prenosa energije. Za človeka pa je razlika med toploto in toplino veliko več. Hišo lahko ogrejete, vendar to še ne zagotavlja, da boste v njej čutili toplino doma. Vaš partner ima lahko vročino, vendar to še ne zagotavlja, da boste čutili toplino njegovega objema. 

Bolj ko v svojem srcu čutimo toplino, manj toplote potrebujemo v stanovanju in pisarni. 
Zato bi bilo smotrneje, če bi namesto varčnih žarnic, pasivnih hiš in drugih sodobnih pogruntavščin, ki nam pomagajo pri zmanjševanju porabe energentov, razmislili o tem, koliko prihrankov bi ustvarili, če bi ozavestili pomen topline v svojem življenju in v odnosih, v katere stopamo. 

V poplavi prednovoletnih sporočil nam številni trgovci obljubljajo, da nam bodo pričarali toplino praznikov, če bomo le kupili njihov izdelek. Seveda vam ne bodo povedali, da če v svoji družini v resnici čutite toplino, tega izdelka najverjetneje ne potrebujete. 

Toplina je torej veliko več kot opis prenosa toplotne energije z enega telesa na drugega. Vsi vemo, kakšno ogrevalno moč imata topla beseda in prijazen pogled.
 
Zato vam želimo, da vas prav ta toplina globinsko ogreje – ne le med prihajajočimi prazniki, temveč tudi sleherni dan, ki ga imamo priložnost doživeti. 

Za včasih pretiran hlad v Sloveniji niso krive Alpe, marveč ljudje. Zato odprimo srca in to deželo naredimo sončno in toplo!Ključne besede:
toplota, toplina, odprto srce

 

Sorodne novice:

3,173828E-02<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.