Aktualne novice

Potrebujete toploto ali toplino?

dodano: 4.12.2017

Sanja Lončar, urednica (uvodnik novic dec/jan SZZČN 2018)

Za fiziko sta toplota in toplina fizična pojava prenosa energije. Za človeka pa je razlika med toploto in toplino veliko več. Hišo lahko ogrejete, vendar to še ne zagotavlja, da boste v njej čutili toplino doma. Vaš partner ima lahko vročino, vendar to še ne zagotavlja, da boste čutili toplino njegovega objema. 

Bolj ko v svojem srcu čutimo toplino, manj toplote potrebujemo v stanovanju in pisarni. 
Zato bi bilo smotrneje, če bi namesto varčnih žarnic, pasivnih hiš in drugih sodobnih pogruntavščin, ki nam pomagajo pri zmanjševanju porabe energentov, razmislili o tem, koliko prihrankov bi ustvarili, če bi ozavestili pomen topline v svojem življenju in v odnosih, v katere stopamo. 

V poplavi prednovoletnih sporočil nam številni trgovci obljubljajo, da nam bodo pričarali toplino praznikov, če bomo le kupili njihov izdelek. Seveda vam ne bodo povedali, da če v svoji družini v resnici čutite toplino, tega izdelka najverjetneje ne potrebujete. 

Toplina je torej veliko več kot opis prenosa toplotne energije z enega telesa na drugega. Vsi vemo, kakšno ogrevalno moč imata topla beseda in prijazen pogled.
 
Zato vam želimo, da vas prav ta toplina globinsko ogreje – ne le med prihajajočimi prazniki, temveč tudi sleherni dan, ki ga imamo priložnost doživeti. 

Za včasih pretiran hlad v Sloveniji niso krive Alpe, marveč ljudje. Zato odprimo srca in to deželo naredimo sončno in toplo!Ključne besede:
toplota, toplina, odprto srce

 

Sorodne novice:

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: