Aktualne novice

Previdno po čemaž!

dodano: 31.3.2008

Matjaž Kološa (aprilske novice Skupaj za zdravje človeka in narave)Koristen, očiščevalen, brezplačen… Kaj bi si še lahko želeli?
Čemaž je zares superhrana. Ko je ponudba na tržnicah draga in hranilno skromna, nam narava podarja kopico samoniklih rastlin, da nam povrnejo moči, očistijo jetra in kri ter našo shrambo bogato založijo z rudninami.
Če le ljudje ne bi bili tako površni in ne bi namesto čemaža nabirali tudi takšnih rastlin, ki jih lahko stanejo življenja!

Biti morate prisotni in paziti, kaj nabirate. Med tem opravilom se ne pogovarjajte po  telefonu in ne bodite z mislimi kje drugje,pa čemaža ne boste zamenjati z nevarnimi podobnimi rastlinami.
Čemaž najdete na vlažnih rastiščih, ob rekah, v soteskah, vlažnih gozdovih…
Nasvet, da ga prepoznamo po značilnem vonju po česnu, ima omejeno veljavo. Na ta način lahko z gotovostjo prepoznate le prvega, ki ga utrgate. Ko pa imate roke polne čemaža, ta že tako diši, da se vam tudi druge rastline, ki jih zagrabite, zdijo enakega vonja.
Čemaž ima nekaj značilnosti, po katerih ga ločimo od jesenskega podleska, bele čmerike ali šmarnice: nima stebla in ima le dva do tri pritlične liste, ki so vedno na peclju! Listi čemaža so mehki, jesenskega podleska pa bolj trdi in na konici zaobljeni.
Od vseh strupenih rastlin je čemažu podobna le šmarnica. Šmarnica iz zemlje odganja kot zvitek, ko pa zraste in se listi odprejo, jo od čemaža ločimo po tem, da sta dva lista v skupni nožnici in tvorita navidezno steblo.
Ne grabite celih šopov - čemaž nabirajte list za listom, pa se vam ni treba bati usodnih napak.
Najpogosteje uživamo svežega. Užitna je cela rastlina: listi, cvetovi in čebulček, ki ga lahko vlagamo. Dušen čemaž je sladek in ni več pekoč. << Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: