Aktualne novice

Novice - le dobro obveščeni porabniki vedo, kaj kupujejo, ostali plačujejo davek na nevednost

dodano: 7.4.2008

majske novice Skupaj za zdravje človeka in narave

Ob listanju nemškega Öko testa smo vedno žalostni, ko ugotovimo, da za toliko dobrih izdelkov v Sloveniji sploh še nismo slišali, varnost sestave tistih, o katerih oglasi pojejo hvalnice na vsakem koraku, pa je praviloma zelo slabo ocenjena.

Revija Öko test vsako leto naredi povzetek vseh opravljenih testov, prejetih dopolnil in proizvajalčevih razlag in izda letno knjigo priporočil, ki uživa takšen ugled, da ji pri nakupih sledi vsaj 10 milijonov Nemcev. Nekaj zanimivih ocen iz knjige za leto 2008, testirali so 1400 izdelkov, objavljamo na teh straneh.

Šamponi za lase
Tokrat so testirali 27 šamponov. Med  certificiranimi naravnimi šamponi so najvišjo oceno dobili šampon Dr. Hauschka z makadamijo in s pomarančo in Logona Bio Aloe Olive. Med ostalimi izdelki so zelo dobro ocenili šampone Alverde Oliva Kana, Lavera Hair Glanz in Neobio Roiboosh.

Najslabše ocene so znova šle v roke največjih multinacionalk, ki bi najraje videle, da našega glasila sploh ne bi bilo in da ta informacija ne bi dosegla Slovenije. Na rdečem seznamu med najslabšimi izdelki so namreč končali:
- Avon Herbal Care Energising Shampoo (rdeča grenivka in vrtnica)
- Dove šampon MIlde&Balance za normalne lase,
- Fructis Kraftigendes šampon Kraft & Glanz proizvajalca Garnier
- Gard šampon—Silk Shine efekt, proizvajalec Colgate Palmolive
- L'Orealov Elvital Multivitaminski šampon
- Panten Pro V Shampoo Classic
- Svis O-Par Orange Scampoo.

Vsi vsebujejo formaldehide in derivate PEG. Dove, Pantene in Swiss O-Par pa še halogenorganske spojine. Nevarne dietilftalate so našli v izdelkih Gard in Pantene Pro V.  

Pozor pri izbiri sredstev proti celulitu!
Med izdelki naravne kozmetike so zelo dobro ocenili olje proti celulitu Alverde trgovca DM. Dobro so ocenjeni tudi izdelki Logone in Santa Verde. (Med vzorci tokrat niso preverjali Weledinega brezovega olja, ki je bilo na prejšnjem testu zelo dobro ocenjeno.)

Ponovno so končala na dnu seznama znana imena, v katerih so našli kopico neželenih snovi. Tako Biotherm Cellulit Intense Peel vsebuje preveč parafinsko silikonskih sestavin, derivate PEG, več kot 10 mg dietilftalatov in policikličnih mošusnih spojin. Med enako problematične sodijo še Clarins Total Lift in Shiseido Body Creator Anti Celulite Gel. V Garnier Badytonic Figurflege in Yves Rocher -Lipo Phenol Vegetal Intervention pa so namerili več kot 1000 mg dietilftalatov na kg in preveč parafina oziroma silikona ter derivate PEG.

Kaj je novega pri barvah za lase?
Pred dobrim letom smo si oddahnili, ko so objavili, da je evropska komisija prepovedala strupene snovi v barvah za lase. Vmes so sicer proizvajalci dobili možnost v miru prodati preostale zaloge. Nas trgu so se postopoma pojavile nove barve z novo embalažo in novimi obljubami. Ali so boljše od starih? Sodeč po ocenah Öko testa je odgovor odločno NE!

Testirali so 43 barv znanih proizvajalcev in vse so dobile najslabšo možno oceno. V vseh so našli formaldehide, derivate PEG in aromatične amine. V 23-ih so našli tudi halogenorganske spojine. Enako slabo so se odrezala sredstva za toniranje las. Zato je logično, da se vse več ljudi odloča za barvanje z naravnimi rastlinskimi pigmenti. Tudi pri tej blagovni skupini izdelkov morami biti previdni.

Barve Sante in Logona so dobile najvišjo možno oceno, saj so brez škodljivih snovi. Med konvencionalnimi rastlinskimi barvami so zelo dobro ocenjene rastlinske barve proizvajalcev Basler, Tol Cosmetik,  Mueller, Frenchtop in NJD Cosmetics.

Zanimivo je, da so izdelki, ki se prodajajo v trgovinah Reformhaus, blagovne znamke Borlind in Schoeneberger, dobili najslabše možne ocene. Vsebujejo aromatske amine in resorcin.  

Dobrega mlečnega deserta ne iščite v trgovini!
Vemo, da imate radi svoje otroke in jim želite dolgo in zdravo življenje. Zato ne nasedajte reklamam, ki se sklicujejo na vašo ljubezen in zdravje otrok, ponujajo pa izdelke, ki so vse prej kot zdravi.

V letnih priporočilih za 2008 revije Öko test so pregledali mlečne izdelke, namenjene otrokom. Noben izdelek ni dobil ocene »zelo dobro« ali »dobro«. Tistih, ki so pogojno sprejemljivi, pri nas ni za dobiti. Tisti, s katerimi nas pri nas najbolj bombardirajo, pa so precej problematični. Tako so izdelki Danone Fruchtzwerge ocenjeni kot komaj sprejemljivi, ker so preveč aromatizirani, vsebujejo ogromno sladkorja in dodan kalcij.  Nestle Jogurt & Smarties so ocenjeni še slabše, ker vsebujejo več kot 18 % sladkorja, preveč maščobe in dodane arome. Najslabše se je na testu odrezal Monte iz Zotta, ki ob presežnem sladkorju in maščobah vsebuje tudi dodane arome in kalcij.

Ne zapravljajte denarja za izdelke, ki vaše malčke zakisajo in jim ropajo kalcij iz kosti, namesto, da bi ga dodajali, raje sami pripravite zdravo sladico. << Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: