Aktualne novice

V kakšni formi smo kot družba?

dodano: 30.3.2018

Sanja Lončar, urednica (uvodnik aprilskih novic SZZČN 2018)

Poznam ljudi, ki so v iskanju rešitev za svoje zdravstvene težave obiskali več specialistov, vendar jim je vsak od njih postavil drugačno diagnozo. Če je tako težko ugotoviti, kaj je narobe z enim samim 70-kilogramskim telesom, kako težko je šele ugotoviti, v kakšni formi je država.

Leto smo začeli s hvalnicami ekonomskim dosežkom, športnim uspehom, kriptointeligenci … čemur je sledilo nezadovoljstvo »baze«, ki te rožnate statistike na čuti tudi na svoji koži.

Ker se ravnokar začenja predvolilni teater, nas bodo tisti, ki so bili na oblasti, prepričevali, da nam je po njihovi zaslugi veliko bolje, kot nam je bilo na začetku njihovega mandata, tisti, ki bi radi prišli na oblast, pa bodo s prstom kazali na vse, kar je narobe – in kar nameravajo izboljšati, če jim bomo le ponudili priložnost. 

Niti enega politika pa nisem slišala govoriti o tem, kaj bo storil, da bo v živilih manj ostankov pesticidov, da bo nebo vnovič modro, zrak pa neobremenjen s težkimi kovinami in z nanodelci aerosolov. Niti o tem, kaj bo storil, da čez trideset let povprečna starost v državi ne bo znašala 65 let, kot nam obetajo statistike.

Kaj nam pomaga visoka gospodarska rast, če že vsak sedmi otrok potrebuje psihiatrično obravnavo in že v osnovni šoli jemlje zdravila? Kaj nam bo slovenski »gospodarski čudež«, če bodo že čez nekaj let stroški za obravnavo demence in kognitivnih težav otrok družbo stali več kot 6 odstotkov bruto družbenega proizvoda, kar je trikrat več kot nedosegljivi zahtevani odstotek za obrambo.

In kaj lahko storimo? Kot pravi modra misel: »Bodimo sprememba, ki jo želimo v svetu.« Družba ne more biti v boljši formi, kot so posamezniki, ki jo sestavljajo. Zato le tole: veselo na delo!

0,046875<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.