Aktualne novice

Ste že kvantni?

dodano: 26.4.2018

Sanja Lončar, urednica (uvodnik majskih novic SZZČN 2018)

Za izraz »kvantno« ste že slišali – najbrž v povezavi s kvantno fiziko in z Albertom Einsteinom. V zadnjem času pa se uporaba kvantne fizike širi na marsikaj drugega. Tako slišimo o kvantnem preskoku zavesti, kvantni ekonomiji, kvantnem vodenju, kvantnem zdravljenju, kvantni filozofiji … 

Je to nekaj resnično novega – ali pa zgolj izraža potrebo, da nam vsakih deset let »prodajo« nekaj novega ali pa stare zgodbe zavijejo v novo embalažo?

Drži, svet se v resnici spreminja. Svetovna finančna kriza je pokazala, da lahko celo dogodki na drugi strani zemeljske oble čez noč zamajejo naše življenje. Socialna omrežja so spremenila našo komunikacijo in povezala vse z vsemi. Kriptovalute resno spodkopavajo temelje centralistično zastavljenega bančništva. 

Kot pravi dr. Danah Zohar, znanstvenica, ki ji pravijo tudi »mati kvantnega upravljanja«, stare oblike vodenja, politike in poslovanja izhajajo iz mehanicistično urejenega sveta, ki je bil preprost, razviden in predvidljiv, poleg tega ga je bilo lažje nadzirati. Zdaj živimo v svetu kaosa, hipnih sprememb, zapletenosti, nereda in velike vzajemne povezanosti. 

Vse, kar se zgodi nekje, vpliva na dogajanje nekje drugje. Prav zato so podjetja, ki še vedno poslujejo po starem, zabredla v težave. Njihov svetovni nazor, poslovni model, pristop k vodenju organizacije … vse to je zastarelo in v novem svetu ni učinkovito.

Matematično-finančne rešitve, ki nam jih vsiljujejo na vsakem koraku, očitno ne bodo prinesle rešitve. Dr. Zohar meni, da moramo nujno doumeti, da je duhovna inteligenca nad tistim, kar smo doslej imenovali in merili kot inteligenco. Če želimo preskočiti na novo raven, moramo izhajati in delovati iz zavedanja o pomenu in namenu svoje dejavnosti. 

S tem se strinjamo. Samo zavest je sposobna kvantnih preskokov, ki so nujni za premostitev prepadov, v katere vodijo trenutni trendi. Tokrat si oglejmo, kako to spraviti v življenje. 

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: