Aktualne novice

5. junija bomo začeli kompostirati skupnostno!

dodano: 4.7.2018

Ekipa Inštituta za trajnostni razvoj

Ne le na domačem in šolskem vrtu, tudi drugje je na voljo veliko organskih surovin, ki jih lahko s kompostiranjem spremenimo v »rjavo zlato«!

Hoteli in restavracije, študentski in dijaški domovi, domovi za ostarele … V mnogih podjetjih in ustanovah pripravljajo hrano in negujejo svoje vrtove. Pri tem nastaja veliko odpadkov, ki bi jih lahko kompostirali sami in kompost uporabili za svoj vrt ali lončnice, zelišča … Morda pa jim kje primanjkuje interesa, časa ali znanja, se pojavljajo različna vprašanja in dvomi?

Zato smo na ITR v projekt spodbujanja kompostiranja, ki ga sofinancirata Eko Sklad in MOP, vključili tudi pilotni projekt lokalnega skupnostnega kompostiranja. Nameravamo postaviti tri kompostnike na našem urbanem vrtičku pred Dijaškim domom Tabor, ki ga urejamo skupaj z nekaterimi ljubljanskimi šolami in vrtci. Zato smo k sodelovanju povabili hotel Park Tabor in Dijaški dom Tabor, ki sta se z veseljem odzvala. 

Prvi korak je, da skupaj ugotovimo, kateri organski odpadki nastajajo v hotelu in domu, koliko jih je in katere bi lahko kompostirali na našem vrtu. Ostankov pripravljene hrane (tudi solat s prelivom) ter mlečnih in mesnih izdelkov v vrtnem kompostu seveda ne moremo uporabiti, saj privlačijo glodavce in otežujejo delo kompostnih mikroorganizmov. Je pa še veliko drugih odpadkov, ki jih lahko kompostiramo: vsi vrtni odpadki (pokošena trava, odrez grmičevja in drevja …) in sveži (surovi) odpadki zelenjave in sadja, ki nastanejo pri pripravi hrane. 

V pilotnem projektu bomo ocenili količine, ki v hotelu, domu in na vrtičku v povprečju nastanejo tedensko oz. v sezoni, pripravili organizacijsko shemo in jo izvajali ter spremljali potek. Ocenjevali bomo, kaj teče dobro in kje so morda zadrege. 

Pilotni projekt bomo uradno začeli z »otvoritvijo« kompostnikov na urbanem vrtičku pred Dijaškim domom Tabor v okviru javnega dogodka na Svetovni dan okolja, 5. junija 2018. Sodelovali bodo tudi otroci in mladi iz vrtcev in šol iz programa Šolski ekovrt. 

Vsi, ki vas tema zanima, ste na ta dan ob 10. uri lepo vabljeni pred hotel Park na Taboru!Ključne besede:
kompostiranje, ITR, hrana, ostanki hrane, šolski ekovrt, ekovrt

 

Sorodne novice:

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.