Aktualne novice

Bosonoga hoja – »počasnost« v funkciji zdravja

dodano: 25.8.2018

Julia Köpferl in Dejan Šranc (novice SZZČN avgust/september 2018)

O prednostih bosonoge hoje, ki nas ozemlji in razbremeni vplivov elektromagnetnega smoga, smo pisali že v prejšnji številki. Tokrat bomo predstavili še eno od velikih prednosti bosonoge hoje. Stopala so organ, v katerem se stekajo vsi telesni meridijani. Prav zato lahko refleksna masaža pomaga odpravljati zastoje in izboljšuje pretočnost v celotnem telesu. Ko bosi hodimo po različnih podlagah, spodbujamo in revitaliziramo celotno telo. Ni vam treba preteči štiridesetih kilometrov, ni vam treba uničevati kolen in gležnjev … Že nekaj sto prehojenih metrov bo v telesu naredilo čudeže! 

Način hoje, ki ga zahteva bosonoga hoja, idealno spodbuja venske črpalke, zato je v pomoč pri različnih težavah z venami in zastajanjem limfe. Da ta učinek dosežemo tudi na podlagah in v situacijah, ko ne moremo biti bosi, lahko začnemo uporabljati obutev, ki je obutev le na videz, vendar omogoča polno doživljanje podlage ter odlično ščiti pred ostrimi predmeti in umazanijo. Tako denimo bosonogi čevlji Leguano, ki jih proizvajajo v Nemčiji, na več načinov podpirajo naše zdravje in vitalnost. Navadni čevlji večinoma stiskajo prste, zaradi trdih podplatov in preveč podpore pa učinkujejo kot mavec: stopalne mišice utegnejo oslabeti, kar lahko pripelje do sesedanja stopalnega loka in drugih deformacij. 

Čevlji Leguano stopalom in prstom ponujajo svobodo, saj so spredaj dovolj široki, da prsti niso stisnjeni, ne žulijo in ne deformirajo stopal. Podplat je izredno prožen: upogljiv je v vse smeri, zato se lahko v največji meri prilagaja gibanju našega stopala med hojo. Poleg tega je tanjši od običajnih podplatov, zato omogoča občutek bosonoge hoje in tudi vse njene prednosti. Ker je podplat popolnoma raven, omogoča naravno gibanje, brez negativnih vplivov na držo ali ravnotežje. Evolucija je naša stopala oblikovala popolno, zato pri hoji ali teku ne potrebujejo dvignjenih pet. Poleg tega so bosonogi čevlji zelo lahki, kar se odraža tudi v udobju pri nošenju. 

0,046875<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: