Aktualne novice

Bosonoga hoja – »počasnost« v funkciji zdravja

dodano: 25.8.2018

Julia Köpferl in Dejan Šranc (novice SZZČN avgust/september 2018)

O prednostih bosonoge hoje, ki nas ozemlji in razbremeni vplivov elektromagnetnega smoga, smo pisali že v prejšnji številki. Tokrat bomo predstavili še eno od velikih prednosti bosonoge hoje. Stopala so organ, v katerem se stekajo vsi telesni meridijani. Prav zato lahko refleksna masaža pomaga odpravljati zastoje in izboljšuje pretočnost v celotnem telesu. Ko bosi hodimo po različnih podlagah, spodbujamo in revitaliziramo celotno telo. Ni vam treba preteči štiridesetih kilometrov, ni vam treba uničevati kolen in gležnjev … Že nekaj sto prehojenih metrov bo v telesu naredilo čudeže! 

Način hoje, ki ga zahteva bosonoga hoja, idealno spodbuja venske črpalke, zato je v pomoč pri različnih težavah z venami in zastajanjem limfe. Da ta učinek dosežemo tudi na podlagah in v situacijah, ko ne moremo biti bosi, lahko začnemo uporabljati obutev, ki je obutev le na videz, vendar omogoča polno doživljanje podlage ter odlično ščiti pred ostrimi predmeti in umazanijo. Tako denimo bosonogi čevlji Leguano, ki jih proizvajajo v Nemčiji, na več načinov podpirajo naše zdravje in vitalnost. Navadni čevlji večinoma stiskajo prste, zaradi trdih podplatov in preveč podpore pa učinkujejo kot mavec: stopalne mišice utegnejo oslabeti, kar lahko pripelje do sesedanja stopalnega loka in drugih deformacij. 

Čevlji Leguano stopalom in prstom ponujajo svobodo, saj so spredaj dovolj široki, da prsti niso stisnjeni, ne žulijo in ne deformirajo stopal. Podplat je izredno prožen: upogljiv je v vse smeri, zato se lahko v največji meri prilagaja gibanju našega stopala med hojo. Poleg tega je tanjši od običajnih podplatov, zato omogoča občutek bosonoge hoje in tudi vse njene prednosti. Ker je podplat popolnoma raven, omogoča naravno gibanje, brez negativnih vplivov na držo ali ravnotežje. Evolucija je naša stopala oblikovala popolno, zato pri hoji ali teku ne potrebujejo dvignjenih pet. Poleg tega so bosonogi čevlji zelo lahki, kar se odraža tudi v udobju pri nošenju. 

0,046875<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.