Aktualne novice

Pomanjkanje vode in silicija - bližnjica za ugašanje moči

dodano: 4.5.2008

majske novice Skupaj za zdravje človeka in narave

Vemo, da otroško telo vsebuje zelo visok odstotek vode, starostnikovo pa tretjino manj. Od hidriranosti telesa je odvisno tudi staranje. Le celica, ki ima dovolj vode, lahko ustvari novo celico in tako omogoči ohranjanje in regeneracijo tkiv. Ko začne vode primanjkovati, se začnejo procesi obnove ustavljati.

O pomenu pitja zadostnih količin vode (2 do 2,5 litra na dan) smo že večkrat pisali. Veliko manj se govori o drugi pomembni snovi, siliciju, ki omogoča telesu zadržati vodo, in je osnova za delovanje skoraj vseh procesov v telesu. Silicija je v naši hrani, in posledično tudi v naših telesih, vse manj. To čutimo kot splošno izgubo vitalnosti.

Biodinamiki opozarjajo, da se je vrednost silicija v pšenici od leta 1840 do 1940 zmanjšala za 20 %. V naslednjih 10-ih letih, torej do leta 1950, pa še za dodatnih 40 %. Od takrat se proces odvija hitreje in naša današnja žita in druga živila, s katerimi se prehranjujemo, so po vsebnosti silicija le senca tistega, kar so jedli naši predniki.

Tega zagotovo niste vedeli
Naša znanost še vedno ne ve natančno, zakaj je silicij tako pomemben. Njegovo delovanje ni specifično povezano z eno samo funkcijo ali z enim samim organom - nujno je potreben za vse celice in vsa tkiva v telesu. Silicijeva kislina je ključ za celično hidracijo, saj nase veže 300-kratno količino vode. Znanstveniki so ugotovili, da ima pravilna hidracija tkiv in celic vrsto pozitivnih učinkov.

Naša znanost z gotovostjo trdi, da je silicijeva kislina povezana z rastjo las in nohtov, pomembna je tudi za rast in obnovo kosti, vzdržuje strukturo kože in veznih tkiv, elastičnost krvnih žil in krepi dlesni.
V obliki koloidnega gela je silicij zelo koristen tudi pri razstrupljanju. Le en gram gela v koloidini obliki ima površino 300 kvadratnih metrov, zato lahko veže nase veliko količino plinov in škodljivih snovi ter jih v vezani obliki skozi prebavila izloči iz telesa.

Zeliščarji iz različnih obdobij so ugotovili, da so rastline, ki vsebujejo veliko silicija, odlične v boju proti glivicam in  revmi ter pomagajo pri  vseh stanjih, kjer v telesu prevladuje vlaga in tema. V telesu silicij deluje kot notranja svetloba. To potrjujejo 80-letne izkušnje biodinamikov, ki svojim rastlinam v temačnih in vlažnih dneh »dodajajo svetlobo« s pomočjo silicijevih pripravkov (kremen iz roga). V biodinamičnih rastlinjakih lahko s pomočjo uporabe teh preparatov veliko prihranijo, saj njihove rastline rastejo enako dobro, čeprav so deležne manj umetnega osvetljevanja in ogrevanja.

Naša znanost pa še vedno ne uspe izmeriti vplivov, o katerih govorijo tisti, ki se ne ustavljajo pri opazovanju fizične ravni. Silicij vsi poznamo kot osnovo čipa - spominske enote naših računalnikov. Njegova osnovna lastnost je, da je sposoben zapisa informacij. Ravno to vlogo mu tudi v našem telesu pripisujejo poznavalci holistične medicine. Je medij, ki vodo veže in informira. S tem vzpostavi povezavo med našim telesom in našim duhom. To, da naše intelektualne in intuitivne zmogljivosti vse bolj pešajo, lahko pripišemo tudi kroničnemu pomanjkanju silicija.

Že Luis Pasteur (1822 do 1895) je izjavil: »Silicijevi kislini je usojeno, da bo v prihodnosti igrala veliko vlogo pri zdravljenju mnogih bolezni«

Kako napolniti rezerve?
Kot rečeno, to včasih ni bil problem, saj je večina potrebno količino dobila že z uživanjem polnovrednih žit.
Odrasli naj bi potrebovali 10 do 40 miligramov silicilne kisline na dan, za kar zadostuje nekaj žlic ovsa ali šop vrtne kreše, 100 gramov polnovrednega riža ali 150 gramov špinače ali rdeče pese…  Najbrž ste pomislili, da tega ni težko zagotoviti. To drži, a le če jeste biodinamično ali vsaj ekološko pridelana polnovredna žita, na primer oves, in ga uporabljate sveže zmletega v mlinčku ali kosmičniku. Žita ali zelenjava, gojena na konvencionalen način, moka ali kosmiči, ki so na poti od proizvajalca do vas oksidirali, pa vam najverjetneje ustrezne količine silicilne kisline ne bodo zagotovili.

Pri uživanju silicijeve kisline v obliki prehranskih dopolnil morate biti previdni. Količina silicija v preparatih ni tako pomemben podatek. Pomembneje je, koliko je v pripravku silicijeve kisline (silicijevega dioksida) in v kakšni obliki je. Poiščite izdelke, ki so v koloidni obliki, njihove molekule so namreč 1800-krat manjše od molekul silicija, zato jih črevesna stena brez težav vsrka.
Silicij hitro tvori velike molekule in kristale, to pa njegovo resorpcijo v telesu otežuje. Zato priporočamo silicijevo kislino v obliki gela (ki preprečuje kristalizacijo in zbiranje večjih molekul v klastre).

In ne pozabite, osnovni pogoj, da bi vse o čem pišemo delovalo je voda, voda in voda! << Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: