Aktualne novice

Menopavza ni problem temveč priložnost!

dodano: 10.5.2008

majske novice Skupaj za zdravje človeka in narave

Edino, kar je v življenju gotovo, je nenehno spreminjanje. Za žensko je obdobje pred izgubo in po izgubi menstruacije obdobje velikih sprememb.
Telo v tem času »reprogramira« svoje delovanje, spremembe pa zajemajo tudi naš odnos do sveta in naše vloge v njem.
Čas prilagajanja ponavadi traja nekaj let. Nekatere ženske ga komaj opazijo, pri drugih pa je to obdobje zaznamovano s kopico nevšečnosti in težav, kot so vročinski oblivi, živčnost, pozabljivost, razdražljivost, utrujenost, motnje spanja, glavoboli in še kaj.

Za mnoge ženske je to obdobje, ko se soočajo s tem, da svojim otrokom niso več potrebne, da njihovo telo ni več konkurenčno mladim ženskam (ki jih naskrivaj pogleduje njihov partner) in da ne vedo več, kaj je njihova vloga v družini in partnerskem odnosu. V poskusih, da bi ustavile staranje, iz sebe naredijo karikaturo, ki se je veselijo le ponudniki kozmetike, plastične kirurgije in storitev wellness.

Čim bolj smo pripravljene opustiti prejšnje vloge in se odpreti novim priložnostim, ki jih prinaša zrelost, toliko blažje bodo fizične težave.
Kitajska medicina prenehanje menstruacije vidi kot zimo za našo sposobnost rojevanja in čas regeneracije telesa. Temu sledi nova pomlad, ki ženski prinaša moč zaživeti, kot si je vedno želela.

Kako premagati težave
Zelo pomembno je, ne nasedati poskusom farmacije, da bi za tretjino našega življenja postavila diagnozo, ki jo bo nenehno zdravila.
Nadomestno hormonsko zdravljenje kaže vse več neželenih posledic, ob tem pa zaviranje sprememb nikamor ne pripelje. Telo enostavno mora storiti to, kar mu je namenjeno, in najboljše je, da se s tem čim prej sprijaznimo.
Težave lahko omilimo na naraven način. Sprememba načina prehrane, več telesne dejavnosti in sproščanja ter reden spanec (od desetih zvečer do šeste ure zjutraj) večini žensk zadošča za dobro počutje.
Če so težave še vedno prisotne, jih lahko blažimo z zdravilnimi rastlinami in izbrano prehrano.

Raziskave delovanja ekološko pridelane polnovredne soje kažejo spodbudne rezultate. Tega pa ne smemo avtomatično aplicirati na uporabo prehranskih dopolnil in naravnih zdravil s sojinimi izvlečki. Njihovo delovanje utegne biti škodljivo.

Med zdravilnimi rastlinami je najbolj raziskana grozdnata svetilka (cimicifuga racemosa), ki jo za lajšanje težav v meni uporabljajo že nekaj stoletij. O njej je opravljenih že veliko resnih znanstvenih raziskav, ki so potrdile njeno delovanje in varnost. Raziskave, v katere je bilo vključenih preko 20.000 žensk potrjujejo več kot 80-odstotno uspešnost pri lajšanju težav v meni. Znano je tudi, da so s to rastlino ginekološke težave in bolezni notranjih organov zdravili že severnoameriški Indijanci.
Večina raziskav je bila narejena z zdravilom Remifemin, ki je v Evropi že 50 let vodilno rastlinsko zdravilo na tem področju.

Olajšajte si težave
Pomembno je, da lahko za zmanjšanje klimakterijskih težav veliko naredi ženska sama,  in sicer že z upoštevanjem pravil zdravega življenjskega sloga.
Kajenje, kava, alkohol in močne začimbe ustvarjajo odlične pogoje za vročinske valove in divjanje hormonov, zato se jim izogibajte.
Pomaga tudi uživanje naravnih živil, bogatih s fitoestrogeni (soja, laneno seme, jam).

Pri vzdrževanju vlažnosti sluznic pomagajo živila, bogata z vitaminom E (olje pšeničnih kalčkov, arganovo olje…). Za zdravje kosti poskrbite z živili, ki vsebujejo kalcij in vitamin D.

Jedilniku dodajte čim več črnega fižola, sezama, soje, orehov, brokolija, zelja in sončničnih kalčkov!<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: