Aktualne novice

Zdravo in slastno!

dodano: 19.12.2018

povzeto po knjigi Zdravilna moč začimb za otroke

RECEPT JE POVZET IZ KNJIGE: ZDRAVILNA MOČ ZAČIMB ZA OTROKE
 
Čas je za božične piškote, ki ne dvigajo ravni krvnega sladkorja.

Vsaka mama je najbolj ponosna, ko nežne otroške ročice prvič oblikujejo piškotke. Ne glede na obliko so ti vedno najslajši. Če to ni dokaz, da je pri pripravi hrane najpomembnejša ljubezen! A ne glede na to, iz polnovrednih sestavin in z dodanimi začimbami bo vsako pecivo manjši greh. Kdor je poskusil, ve, da je še tako lep piškot iz bele moke in brez dišavnic omlednega okusa, pa je lahko še tako sladek. Z začimbami hitro postanemo razvajeni! V najboljšem možnem smislu …

Pričnimo pri moki. Najboljša je vedno sveže mleta, pa naj bo to pirina, pšenična, riževa, prosena, ajdova … V takšni moki je ohranjeno bogastvo okusov in vseh hranilnih snovi, ki jih nosi celo žitno zrno. Zato nakup mlinčka za moko vedno toplo priporočamo.

Vendar pa moka ni nujno edina suha sestavina (poleg sladkorja). Del moke lahko nadomestimo z mletimi oreščki, kokosovo moko, rožičevo moko ali pa pecivo pripravimo celo le iz teh. Dodajamo tudi kakav, koščke čokolade, suho sadje, naribana jabolka, buče ali korenje …

Pri sladilu je zgodba podobna. Stremimo zlasti k temu, da ga je v pecivu čim manj in da je čim bolj naravnega izvora. Splača se uporabiti kar se da velik delež suhega sadja, rožičev, morda tudi posušenih lističev stevije – vse zato, da bi bil delež dodanega sladkorja kar se da majhen. Od sladil najbolj priporočamo surovi trsni sladkor, melaso, javorov sirup, zgoščeni jabolčni sok, kokosov sladkor. Pravzaprav je ponudba bolj zdravih sladil vedno bolj pestra, zato se na tem mestu ne bomo omejevali z njo. Ob tem je dobro vedeti, da se (pre)sladkega okusa lahko povsem odvadimo že v slabem mesecu dni. Poskusite. 

Pri maščobah se izogibamo rafiniranim oljem in margarinam (razen ekoloških, ki so sestavljene iz ene nasičene maščobe, ki margarini daje trdnost, tej pa so dodana hladno stiskana nerafinirana olja, ki imajo kakovostno maščobno sestavo). Maslo, kokosova maščoba, ghee in svinjska mast so vsi naravni viri maščob, pri katerih niso potrebni škodljivi procesi hidrogenizacije, delne hidrogenizacije in transesterifikacije. Glede na to, da se v maščobnem tkivu živali nalaga največ strupov, pa seveda skrbno pazimo na vir pri maščobah živalskega izvora. 

Ostanejo le še začimbe, ki imajo vlogo dirigenta. Z njimi uravnovesimo prehiter porast krvnega sladkorja, olajšamo prebavo ogljikovih hidratov in maščob, varujemo zobe in – še izboljšamo okus. Ta bo zagotovo najboljši, če jih najprej pomešamo z maščobo in nato dodamo ostalim sestavinam. Se sprašujete, zakaj je tako? Pomislite, kakšnega okusa je čebula, če jo prepražite, in kakšnega, če jo skuhate v vodi. Ali origano na pici in origano v čaju. Olje ali topel zrak (suho praženje) omogoča začimbnicam, da razvijejo najbolj polno aromo, zato pri pripravi piškotov in drugih sladic začimbe vedno pogrejemo v olju. To si zapomnite, ker tega trika nismo zasledili še v nobeni kuharski knjigi!

Primernih je zelo veliko začimb, na primer: vanilja, cimet, klinčki, kardamom, ingver, janež, koriander, limonina in pomarančna lupinica (ali eterično olje, certificirano za prehrano), piment, muškatni orešček, sivka, citronka, galgant … 

Izberemo jih tri do pet, pri čemer glavno vlogo vedno dodelimo eni, ostale pa naj jo spremljajo.

POSTOPEK PRIPRAVE
Sedaj pa k receptu. Ta pravzaprav sploh ni pomemben, ker gre le za nekaj osnovnih sestavin, vse ostalo pa so variacije. Zapomnite si številko 4-2-1, ki pomeni razmerje med glavnimi sestavinami. 4 predstavlja vse suhe sestavine (moka, oreščki, kosmiči, kokos …), 2 pomeni delež maščobe in 1 vse, kar je sladkega (sladkor, suho sadje, sirup …). 

Ali prevedeno: 
400 g moke
200 g maščobe
100 g sladkorja 

Preprosto, mar ne?

Seveda se lahko gremo tudi višjo matematiko in se poslužujemo tisoč in ene kuharice z recepti za piškote. V njih pogosto zasledimo dodatek jajc, znatno višji delež maščobe (tako so piškoti res bolj rahli) in zlasti višji delež sladkorja. Z zgornjim razmerjem se najbolj približamo zdravemu, sploh če uporabimo zdrave sestavine. Ker v njih ni jajc, pa zadovoljimo tudi potrebe vse več otrok, alergičnih nanje. Z razmerji se pravzaprav lahko igramo poljubno. Konsistenca testa nam pove, kdaj je to pravo. Za to pa potrebujemo nekaj izkušenj, volje in veliko ljubezni. Če bomo testo mesili na roke in piškotke ročno oblikovali, bodo vedno najboljši.

Še več fotografij z opisanim postopkom priprave najdete tudi v knjigi Ščepec ustvarjanja (na strani 209).Ključne besede:
moka, zdravi piškoti, sladilo, stevija, maščoba, začimbe,

 

Sorodne novice:

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: