Aktualne novice

Ne zastrupljajte svojega vrta!

dodano: 14.5.2008

majske novice Skupaj za zdravje človeka in narave

Aprila in maja se začne obleganje vrtnarij. Nabiralniki so že polni letakov, ki za nekaj drobiža ponujajo vse, kar si lahko zamislite. Ste se kdaj vprašali, kako dosežejo, da so rože tako močnih barv? Kako jim uspe vsako leto ponuditi toliko novih oblik? Kako so nekatere vrste, ki so včasih komaj premogle kakšen cvet, pripeljali do tega, da vse leto bujno cvetijo?

Še na področju prehrane je industriji malo mar za naše zdravje, pri okrasnih rastlinah pa je dovoljeno prav vse. Tako jim s hormoni spreminjajo režim cvetenja ali vplivajo na njihovo velikost, jim spreminjajo videz z umetnim barvanjem cvetov ali jim barvila dajejo kar v prst… Genska tehnologija je tudi na tem področju odkrila zanimivo nišo.

Večina lepotičk, ki vas očarajo v velikih nakupovalnih centrih, je dobesedno proizvedena v zaprtih rastlinjakih, pod posebnimi pogoji, na posebnih podlagah, ki z vašo vrtno zemljo nimajo ničesar skupnega. Potem jim za popotnico dajo nekaj gnojila, jih zložijo na velike tovornjake in z vseh koncev sveta pripeljejo v Slovenijo. Če jih trgovci ne bodo prodali v nekaj tednih, bodo končale na smetiščih. Večina, ki jih  boste kupili, pa bo obsojena na dolgo agonijo na vaših vrtovih, kjer se bodo prvič v življenju srečale z zemljo, s soncem, z vetrom (kaj neki sploh je to?), s temperaturnimi spremembami in z zanje nadležnimi žuželkami.

Takšnemu razvoju »ponudbe« botrujemo sami, ko si želimo poceni, vedno  nove in vedno cvetoče rastline. Nočemo dojeti, da življenje ni le cvetenje. Nočemo gledati rastlin, ko rastejo in dozorevajo. Njihova faza mirovanja je za nas dolgočasna in nam le zaseda prostor, ki bi ga v tem času lahko krasila kakšna cvetoča rastlina.

Fotografije na naslovnicah naših revij o vrtu so popolnoma natlačene z rastlinami, ki cvetijo ravno ta mesec. Poglejte pozorneje in na teh slikah ne boste zasledili nobene rastline, ki bi bila šele v fazi razvoja.
Če malce pomislimo, bomo hitro ugotovili, da bo pravljični vrt ali terasa, ki nam ga kažejo naslovnice, v mesecu dni popolnoma ovenel in bo videti prav žalosten, ali pa bodo vse, kar je trenutno na sliki, umaknili in kupili nove rastline, ki bodo takrat na višku svoje vegetacije.

Globalizacija si seveda prizadeva, da bi se vi odločili za drugo opcijo. Tako, kot si želi na hitro umakniti vsakogar, ki je po njenem mnenju odcvetel in kvari sliko veselega porabništva.
Koliko lepih občutkov zamudimo, ko ne znamo videti lepote poganjkov, ki šele prodirajo iz zemlje, ko prehitro porežemo odcvetele tulipane in ne vidimo, kako zanimiv plod oblikujejo, ko ne znamo slišati, kako dejavne so rastline tudi pozimi, le da se dogajanje prestavi pod površino zemlje.
Seveda, za kaj takega potrebujete rastline, ki niso za enkratno uporabo in za katere vaš vrt ni drugi planet!

Danes je zelo malo vrtnarij, ki vztrajajo pri gojenju lastnih sadik v normalnih pogojih, kar pomeni pod vedrim nebom in brez »priboljškov« za hitro rast. To se ne splača več, ker večina porabnikov naseda mamljivemu videzu in cenam hitro proizvedenih rastlin. Mnogi šele po treh posušenih instant grmih rododendrona, rožmarina, sivke ali vrtnic dojamejo, da se splača poiskati rastlino, ki je sposobna živeti v normalnih pogojih.

Energija, ki si jo želite na vrtu, je energija harmonije in zdravja, tega pa si ne obetajte v nakupovalnih središčih.

Če tistega, kar si na vrtu želite, ne morete dobiti pri sosedi ali v gozdu, se odpravite v tistih nekaj vrtnarij, ki še vztrajajo v svojem poslanstvu, z upanjem, da boste kmalu nehali nasedati velikim trgovcem.

Vrtnarije, kjer boste lahko našli utrjene in zdrave rastline,
gojene v normalnih pogojih so:
Trajnice Strgar, Suhadolčanova 6, Ljubljana—Črnuče, 01 561 20 89
Trajnice Golob Klančič, Vitovje 18, Šempas, tel.: 05 307 88 10
Drevesnica na klancu, Zbiljska c. ON, Medvode, 041 246 500
Drevesnica Omorika, Koroška c. 44, 2366 Muta, 02 87 61 319<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.