Aktualne novice

Spodbujanje lastnega kompostiranja

dodano: 11.1.2019

Dr. Anamarija Slabe, Inštitut za trajnostni razvoj

Konec januarja smo na Inštitutu za trajnostni razvoj sklenili projekt »Kompostiranje je več kot recikliranje – Kompost gre v šolo«, s katerim spodbujamo lastno kompostiranje biološko razgradljivih odpadkov na šolah, v vrtcih in v gospodinjstvih. Projekt odlično dopolnjuje naš program »Šolski ekovrtovi«, saj je kompostiranje najpomembnejša dejavnost v (ekološkem) vrtnarjenju. Ugotovili smo, da se šole in vrtci pri kompostiranju soočajo z nemalo izzivi, tako da je bil namen usposobiti kar največ vzgojno izobraževalnih zavodov (VIZ), da bodo znanja prenašali na otroke in mlade, ti pa na svoje domače, torej na gospodinjstva. Projekt sofinancirata Eko sklad in Ministrstvo za okolje in prostor. 

Izvedli smo deset regijskih delavnic, na katerih so udeleženci (učitelji, vzgojitelji, ponekod tudi hišniki) najprej spoznali teorijo, nato pa znanja takoj praktično uporabili: postavili in napolnili so kompostnike. Usposobili smo 113 predstavnikov s 54 VIZ, neposredno pa se je v dejavnosti vključilo približno 7.000 otrok in mladih. Hkrati smo izvajali tudi pilotni projekt skupnostnega kompostiranja, ki je v sodelovanju z lokalnimi partnerji potekal na našem urbanem vrtičku na Taboru v Ljubljani.

Dobre prakse »mojstrov kompostiranja«
V projektu smo izbrali tudi šest primerov dobrih praks na VIZ, ki so le-te predstavili na zaključnem posvetu. Tem VIZ smo podelili znak »Mojster kompostiranja«, ki ga simbolizira simpatičen deževnik. Predloge za znak so posredovali sami šolarji in dijaki v okviru posebnega likovnega natečaja.

Na sodelujočih ustanovah so se v okviru projekta pogovarjali o pomenu kompostiranja, prepoznavanju odpadkov, ki sodijo na kompost, pripravili so tudi načrte zbiranja le-teh v svojih ustanovah, izvajali so učne ure, posvečene kompostiranju in možnostim zmanjšanja zavržene hrane. Pri zbiranju odpadkov in kompostiranju so sodelovali učenci in učitelji, ponekod pa tudi hišniki, ki so uredili zbiranje odpadlega listja, vej, trave ipd. Nekateri VIZ so kompostiranje povezali tudi z Evropskim tednom zmanjševanja odpadkov, skozi leto pa so ga vpletali v interesne dejavnosti in v sam pouk.

Lastno kompostiranje naj začne spodbujati tudi država 
Na zaključnem posvetu smo k besedi povabili strokovnjake (podjetje Snaga, Ekologi brez meja) ter predstavnike VIZ, da so na okrogli mizi spregovorili o prednostih in izzivih lastnega kompostiranja. Med drugim so ugotovili, da pri nas za razliko od mnogih drugih držav EU lastnega kompostiranja v ustanovah in obratih ne spodbujamo, zato predlagamo, da se to zgodi čim prej.

Kompostiranje – vzor krožnega gospodarjenje
Kompost(iranje) izboljšuje kakovost tal za pridelavo in hkrati zmanjšuje obremenjevanje okolja. Je pa tudi izvrsten učni pripomoček za razumevanje in udejanjanje krožnega gospodarjenja, o katerem zadnje čase veliko govorimo. Učitelji i n otroci sodelujejo v vseh fazah, od zbiranja surovin (biološko razgradljivih odpadkov) do izdelave komposta (hranila za rastline), ki ga šole in vrtci z lastnimi vrtovi s pridom uporabijo tudi za gojenje zelenjave, ter tako smiselno sklenejo trajnostni krogotok. 

Na spletni strani ITR (http://www.itr.si) sta  na voljo dva priročnika o ustreznem lastnem kompostiranju, ki sta prav tako nastala v okviru projekta.

3,027344E-02<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: