Aktualne novice

Dihanje za zdravje …

dodano: 25.1.2019

Sanja Lončar, urednica (uvodnik februarskih tiskanih novic SZZČN 2019)

Te dni znova poslušamo, da je pet prehladov na leto nekaj povsem normalnega, in da se moramo s tem pač sprijazniti. To, da je nekaj zelo razširjeno, ne pomeni nujno, da je tudi normalno. Če bomo sprejeli to logiko, rak kmalu ne bo več bolezen, saj bo več ljudi z rakom kot brez njega. Tudi alergije bi potemtakem postale samo nekaj, s čimer se velja sprijazniti. Češ, saj jih ima večina ljudi. 

V kakšni kondiciji bodo vaša dihala, je v največji meri odvisno od vas. Če s trenutnim stanjem niste zadovoljni, lahko naredite marsikaj, da ga boste spremenili. 

Res je, da je zrak, ki ga vdihavamo, vse bolj problematičen, še večja težava pa je v tem, da je količina zraka, ki jo vdihavamo, iz dneva v dan manjša. Sploh veste, da dihate? Veste, koliko zraka gre zdaj, ko to berete, skozi vaše nosnice? Opravite hiter preizkus. Najprej zaprite eno nosnico in nato vdihnite. Zatem to storite še z drugo. Sta enako odprti? Prehodni? Nemoteno dihate? 

Ovire na poti in/ali zožen pretok zraka povzroči, da je krvi na voljo manj kisika, zaradi česar trpi vse telo, še posebno pa možgani. Slabše dihanje in zamašene obnosne votline dokazano povzročajo upadanje intelektualnih sposobnosti in hitrejše propadanje možganov. 

Če drži, kar pravijo veliki modreci, da smo prav z dihom povezani s stvarstvom, da je to naša bližnjica do več energije, miru in modrosti, pešanje dihanja pomeni veliko več k ot samo nenehne prehlade in upadanje kognitivnih moči, saj pripelje do izgube največjih priložnosti, ki bi jih lahko izkusili. Vdihnite življenje s polnimi pljuči!

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.