Aktualne novice

Nos je umetnina narave!

dodano: 16.2.2019

februarske novice SZZČN 2019

Ali ste vedeli, da imamo v nosu približno 12 milijonov vohalnih receptorjev, s katerimi bi lahko zaznali in razlikovali med kar 10 tisoč vonjavami? 

Toda če tega čudovitega orodja ne uporabljamo, zakrni in začne izgubljati svoje zmogljivosti. Če denimo dihamo skozi usta, žilice v nosu postanejo razdražene, poleg tega se povečajo in ustvarijo občutek zamašenega nosu. Tudi vnos in izkoristek zraka je manjši, če dihamo skozi usta, to pa posledično doseže, da je dihanje skozi nos še težje. Suha nosna sluznica ni le težava kadilcev. Poškodujejo in izsušijo jo lahko tudi klimatske naprave, suh zrak, kortikosteroidna zdravila, različna pršila ter seveda dim in prašni delci. 

Če komaj razlikujete med vonjem čebule in vrtnice, to pomeni, da vaše vohalno orodje nujno potrebuje boljše vzdrževanje. Ajurveda priporoča vsakodnevno izpiranje dihal s slano raztopino. Če tega ne obvladate, lahko vzdrževalna dela na nosu izvajate tudi s slano raztopino v obliki pršila ali pa nosno sluznico za daljši čas zavarujete z nanosom slanega mazila. 

S tem boste ohranjali nosno sluznico v dobri kondiciji, poleg tega boste omogočili boljši pretok zraka in učinkovito zavrli vdor patogenih mikrobov. 

Vse več ljudi odkriva pomen dihanja  
V Sloveniji imamo DIH, center prisotnosti. Na njihovem YouTube kanalu si lahko ogledate nekaj praktičnih vaj, kako pravilno dihati in zmanjšati stres.

Naša lastna moč zdravljenja
O zelo zanimivih izkušnjah z dihalnimi tehnikami si lahko preberete tudi v zadnjem članku bloga Marjana Kogelnika z naslovom Samoč in opolnomočenje z mrzlo vodo in dihalnimi tehnikami.Ključne besede:
nos, vonjave, receptorji, zrak, nosna sluznica, slana razstopina,

 

Sorodne novice:

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.