Aktualne novice

Nos je umetnina narave!

dodano: 16.2.2019

februarske novice SZZČN 2019

Ali ste vedeli, da imamo v nosu približno 12 milijonov vohalnih receptorjev, s katerimi bi lahko zaznali in razlikovali med kar 10 tisoč vonjavami? 

Toda če tega čudovitega orodja ne uporabljamo, zakrni in začne izgubljati svoje zmogljivosti. Če denimo dihamo skozi usta, žilice v nosu postanejo razdražene, poleg tega se povečajo in ustvarijo občutek zamašenega nosu. Tudi vnos in izkoristek zraka je manjši, če dihamo skozi usta, to pa posledično doseže, da je dihanje skozi nos še težje. Suha nosna sluznica ni le težava kadilcev. Poškodujejo in izsušijo jo lahko tudi klimatske naprave, suh zrak, kortikosteroidna zdravila, različna pršila ter seveda dim in prašni delci. 

Če komaj razlikujete med vonjem čebule in vrtnice, to pomeni, da vaše vohalno orodje nujno potrebuje boljše vzdrževanje. Ajurveda priporoča vsakodnevno izpiranje dihal s slano raztopino. Če tega ne obvladate, lahko vzdrževalna dela na nosu izvajate tudi s slano raztopino v obliki pršila ali pa nosno sluznico za daljši čas zavarujete z nanosom slanega mazila. 

S tem boste ohranjali nosno sluznico v dobri kondiciji, poleg tega boste omogočili boljši pretok zraka in učinkovito zavrli vdor patogenih mikrobov. 

Vse več ljudi odkriva pomen dihanja  
V Sloveniji imamo DIH, center prisotnosti. Na njihovem YouTube kanalu si lahko ogledate nekaj praktičnih vaj, kako pravilno dihati in zmanjšati stres.

Naša lastna moč zdravljenja
O zelo zanimivih izkušnjah z dihalnimi tehnikami si lahko preberete tudi v zadnjem članku bloga Marjana Kogelnika z naslovom Samoč in opolnomočenje z mrzlo vodo in dihalnimi tehnikami.Ključne besede:
nos, vonjave, receptorji, zrak, nosna sluznica, slana razstopina,

 

Sorodne novice:

1,171875E-02<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: