Aktualne novice

Izumiramo?

dodano: 5.3.2019

Sanja Lončar, urednica (uvodnik marčevskih novic SZZČN 2019)

Nedavno se je Slovenija poslovila od pevke Šerbi. Nekatere pesmi, ki so pred tridesetimi leti zvenele kot veseljačenje, dandanes dobivajo drugo razsežnost. Še pomnite? 

Bratje sestre, ne pustimo, da izginemo 
(…) Samo milijon naš še živi --- na svoji zemljici

Nikoli mi ni bilo jasno, zakaj v pesmi navajajo en sam milijon? Je zmanjkalo rime – ali pa je pesem morda napoved prihodnosti, ki se nam približuje?

Staranje je vsesplošni problem Evrope. Nemci skušajo demografsko podobo izboljšati z odpiranjem meja, Danci svoje mlade spodbujajo z duhovitimi kampanjami (»Če že ne za državo, to storite za svojo mamo!«), revnejše države pa poskušajo to doseči z večjimi finančnimi spodbudami za družine. Tam, kjer ima večji vpliv Cerkev, pritiskajo na verske občutke, spet drugje apelirajo na ohranjanje kulture, jezika …

V Sloveniji se povečini obnašamo, kot da te težave sploh nimamo, kar se zrcali tudi v naši statistiki neuspehov na tem področju. Kot država se staramo dvakrat hitreje kot Nemčija, Avstrija in številne druge države. V pičlih desetih letih se je povprečna starost v Sloveniji povečala z 41 na 43,5 leta. 

Kot boste brali v nadaljevanju, trendi niso linearni – znašli smo se pred demografskim zlomom. 

Če pomislim še na zdajšnji življenjski slog, zdravstveno stanje generacije, ki bi morala biti pri najboljših močeh, padec plodnosti, negotovo prihodnost, neurejen trg dela … bi res le stežka napisala optimističen zaključek uvodnika. 

No, k sreči je še vedno mogoče marsikaj rešiti, zastaviti drugače, in morda omogočiti svojim otrokom, da bodo nadaljevali tam, kjer se bomo mi ustavili. Če se to ne bo zgodilo … bodo morda naši vnuki takrat, ko nas bo le še kakih pol milijona, zapeli zgornjo pesem in sanjali o tem, da jih bo še kdaj milijon. Ključne besede:
Slovenija, nataliteta, staranje, plodnost

 

Sorodne novice:

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.