Aktualne novice

XXL-družba?

dodano: 28.3.2019

Sanja Lončar, urednica (uvodnik aprilskih novic SZZČN 2019)

Odvečnost postaja značilnost naše civilizacije. Ljudje nimamo le vse več odvečnih kilogramov, odvečno je tudi marsikaj drugega, kar nas obdaja: količina oblačil, čevljev, posode …

Verjetno se vam zdi, da je vaš avto premajhen za vse vaše potrebe. Ko na parkirišču zagledate kakega starega fička ali katrco, ne morete verjeti, da je še ne tako nedavno v takem avtu potovala na počitnice vsa družina – s celotno opremo vred. O tem, kako zelo so se povečali naši avtomobili, pričajo predvsem stare garaže, ki postajajo ropotarnice, saj vanje ni več mogoče parkirati novejših avtomobilov.

Podobno »presežne« so tudi naše hiše. Novi standardi gradnje prispevajo k vse večjim kvadraturam in narekujejo vse več nefunkcionalnega razkošja. Jedilne mize so se po velikosti skoraj podvojile, saj je treba nekako zapolniti nove, prostorne jedilnice. Sedežne garniture so bile nekoč dvakrat manjše, na njih pa je morda sedelo celo več prijateljev, kot jih imamo zdaj. Tudi kavo smo nekoč pili iz skodelic s prostornino 0,5 decilitra. Zdaj je »mala kava« tista v 2-decilitrskem lončku.

Podobno »debelost« zasledimo pri organiziranju družbe, kopičenju papirologije, normiranju in upočasnjevanju vsega, kar je včasih potekalo po naravnih ritmih in zakonitostih.

Debelost ni le sindrom upočasnjene presnove v naših telesih. Zasledimo jo na vseh ravneh življenja, zato pot do vitkosti zahteva, da počistimo veliko več kot samo maščobne obloge v tkivih.

Bi želeli prejemati tiskane novice v vaš nabiralnik?Ključne besede:
velikost, hiša, avto, razkošje, debelost, organizacija, družba

 

Sorodne novice:

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: