Aktualne novice

XXL-družba?

dodano: 28.3.2019

Sanja Lončar, urednica (uvodnik aprilskih novic SZZČN 2019)

Odvečnost postaja značilnost naše civilizacije. Ljudje nimamo le vse več odvečnih kilogramov, odvečno je tudi marsikaj drugega, kar nas obdaja: količina oblačil, čevljev, posode …

Verjetno se vam zdi, da je vaš avto premajhen za vse vaše potrebe. Ko na parkirišču zagledate kakega starega fička ali katrco, ne morete verjeti, da je še ne tako nedavno v takem avtu potovala na počitnice vsa družina – s celotno opremo vred. O tem, kako zelo so se povečali naši avtomobili, pričajo predvsem stare garaže, ki postajajo ropotarnice, saj vanje ni več mogoče parkirati novejših avtomobilov.

Podobno »presežne« so tudi naše hiše. Novi standardi gradnje prispevajo k vse večjim kvadraturam in narekujejo vse več nefunkcionalnega razkošja. Jedilne mize so se po velikosti skoraj podvojile, saj je treba nekako zapolniti nove, prostorne jedilnice. Sedežne garniture so bile nekoč dvakrat manjše, na njih pa je morda sedelo celo več prijateljev, kot jih imamo zdaj. Tudi kavo smo nekoč pili iz skodelic s prostornino 0,5 decilitra. Zdaj je »mala kava« tista v 2-decilitrskem lončku.

Podobno »debelost« zasledimo pri organiziranju družbe, kopičenju papirologije, normiranju in upočasnjevanju vsega, kar je včasih potekalo po naravnih ritmih in zakonitostih.

Debelost ni le sindrom upočasnjene presnove v naših telesih. Zasledimo jo na vseh ravneh življenja, zato pot do vitkosti zahteva, da počistimo veliko več kot samo maščobne obloge v tkivih.

Bi želeli prejemati tiskane novice v vaš nabiralnik?Ključne besede:
velikost, hiša, avto, razkošje, debelost, organizacija, družba

 

Sorodne novice:

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.