Aktualne novice

Avstrijska Koroška prepovedala uporabo glifosata

dodano: 2.4.2019

Vir: e-koroska.si


Deželni zbor avstrijske Koroške je minuli četrtek soglasno sprejel zakonodajo, ki prepoveduje uporabo glifosata. S tem je postala prva evropska regija, kjer se za zatiranje plevela ne sme uporabljati človeku škodljivih snovi.

Dežela Koroška se je na prepoved glifosata in drugih škodljivih herbicidov pripravljala že nekaj časa. Ob koncu lanskega leta je Evropska komisija pritrdila želji regije, da prepove glifosat in druge škodljive herbicide. Tako bodo lahko zasebniki na avstrijskem Koroškem namesto 355 pesticidov uporabljali samo 14 še dovoljenih. O zakonskih podlagah so tako razpravljali že lanskega decembra, v četrtek, 28. marca, pa so uporabo prepovedali.

Boj proti uporabi glifosata izvira predvsem iz raziskav, ki kažejo na hude negativne vplive herbicida na človekovo zdravje. “Glifosat, ki je svetovno gledano najpogosteje uporabljen herbicid, je Mednarodna agencija za raziskave raka (International Agency for Research on Cancer – IARC) leta 2015 uvrstila v skupino 2A – snovi, ki so verjetno kancerogene za človeka. V skupino 2A so uvrščene snovi, pri katerih je omejeno število dokazov za vzročno povezanost z rakom pri ljudeh in dovolj dokazov za vzročno povezanost pri eksperimentalnih živalih. Pri glifosatu torej vzorčna zveza glede kancerogenosti za človeka še ni dokazana, je pa verjetna. Izpostavljenost glifosatu povezujejo pri ljudeh predvsem z razvojem ne-Hodgkinovega limfoma,” so zapisali na spletni strani Onkološkega inštituta Ljubljana.

V letu 2017 se je izoblikovala tudi evropska državljanska pobuda Ustavimo glifosat, kjer so zbirali podpise podpise za prepoved glifosata na celotnem območju Evropske unije. V pol leta so zbrali več kot milijon podpisov, pobuda je bila obravnavana tudi v evropskem parlamentu. Še vedno pa ostajajo tako glifosat kot drugi domnevno nevarni herbicidi neregulirani na evropskem trgu.

JPKljučne besede:
glifosat, herbicid, pesticidi, škodljive snovi, škropljenje

 

Sorodne novice:

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.