Aktualne novice

Verjeli ali ne: težave s spolnostjo, so dobra novica!

dodano: 20.5.2008

Sanja Lončar (junijske novice Skupaj za zdravje človeka in narave)Prihajamo na konec slepe ulice, v katero smo pomotoma zavili, ko smo nekaj stoletij nazaj pomislili, da lahko življenje krmilimo z razumom in da je telo le zapleten stroj, ki ga bomo obvladali z znanostjo. Čut, intuicijo, zavest smo pustili za seboj, kot znamenja primitivnosti, in se podali v boj za obvladovanje sveta in sebe.
Znanost bi rada podjarmila in obvladala vse, multinacionalke bi se rade polastile  celo zraka, ki ga vdihavamo. Politika oziroma država pa obe podpira, saj vse, kar se prodaja, obdavči in si s tem zagotovi moč in obstoj.

Družbene in posameznikove bolezni postajajo vse bolj donosen posel, s katerim se države celo hvalijo, in jih prikazujejo kot del BDP. Utemeljitev naše trditve je preprosta: čim bolj bolna je družba (država), tem večji je bruto domači produkt.

Če vas ima mama rada in pazi vašega otroka, je to za družbo izguba - plačilo varuške ali vrtca bi ji prineslo več. Če ste z mamo skregani in svojo žalost zalivate z alkoholom, se prekomerno hranite ali zapravljate denar za nepotrebne nakupe, ste za družbo premija. Če vas prijatelj posluša, ko vam je težko, je družba nesrečna, ker je ob 50 evrov na uro, kolikor bi sicer plačali psihiatru. Če ljubite svojega partnerja in vam v odnosu teče gladko, ste družbo »okradli« za vse storitve in izdelke, ki vam jih želi prodati - za lepši videz, več romantike, boljšo potenco, ohranitev nosečnosti in medicinsko voden porod.
»Razviti« svet je danes tam, kjer je bilo Rimsko cesarstvo pred svojim propadom.

Medtem ko mi plačujemo tisoče evrov, da bi se rešili odvečnih kilogramov, preostanek sveta umira od lakote. V »razvitem« svetu se skoraj vsak peti par bori z neplodnostjo in plačuje tisoče evrov za umetno oploditev, v najmanj razvitih delih sveta pa imajo pravo eksplozijo populacije.
Naravo, ki nas noče več prenašati, skušamo v »razvitem« svetu nadomestiti z biotehnologijo; telo, ki stavka, se trudimo prelisičiti z genskimi in s hormonskimi manipulacijami.

Telo smo že toliko zlorabili z neustreznim delovnim časom, nenehnim strahom, s stresom in z lovljenjem korenčka na palici, da večina ljudi sploh več ne ve, kaj zares potrebuje. Partnerja in hišo lahko kupite, čutenja in ljubezni pa ne.
Obstaja le en delček nas, ki ga je zelo težko programirati, ki nam kljubuje in nas opominja, da smo zavozili. Telo lahko nekaj časa izčrpavate do skrajnih meja, ga poganjate z drogami, s poživili in z energijskimi pijačami, a kmalu se vam bo uprlo - to boste opazili (tudi) kot pešanje spolnosti.

Avstrijska študija razkriva, da ima kar 40 % moških težave s spolnostjo že pri štiridesetih letih. S starostjo ta odstotek raste in že pri petdesetih so tisti, ki jim telo ne sabotira, v manjšini.
Medicina je ugotovila, da do pešanja spolne moči pripelje povišan holesterol, sladkorna bolezen, srčno-žilne bolezni, težave z jetri in ledvicami…  A našteto so le posledice, če želimo priti do vzrokov, se moramo vprašati, zakaj odpovedujejo vitalni organi, zakaj  telesu primanjkuje energije?
 
Pri težavah z zanositvijo nočemo verjeti, da ima mogoče narava prav. Če smo odsotni, izčrpani, zakisani, polni strupov…, telo noče začenjati novega življenja. Če se naša energija ne ujema s partnerjevo, so možnosti zanositve manjše. pH sluznice je v takšnih primerih neustrezen in zmanjšuje možnosti zanositve. Tudi pri jemanju viagre so ugotovili, da se aktivnost spermijev upočasni. Povedano po domače: lahko jih vržete na teren, ne morete pa jih prisiliti, naj igrajo in dosežejo zadetek.

Naše telo nezmotljivo čuti, da za razvoj otroka nima dovolj moči, naš razum pa tega noče sprejeti in je pripravljen zlorabiti telo, da bi dobil to, kar si je umislil.
Psihologija se je v interesu farmacije vpletla v nevarno igro manipulacije. Namesto, da bi se ukvarjali z vzroki, psihologi pišejo o vplivu nezadovoljive spolnosti na samozavest in priporočajo zdravljenje s tabletkami, ki obljubljajo dobre rezultate. Reklamne kampanje proizvajalcev tabletk lajšajo vest uživalcem z besedami: »To ni nič takega, to se danes dogaja skoraj vsem, le vzemite tabletko in vse bo spet v redu.«  Vse pa še potrdijo z oglasnimi sporočili in s prikritimi plačanimi članki, kjer se s slik smehljajo zadovoljni pari.

Spet se manipulira z besedo samozavest. Kaj ima vaša zavest opraviti z opisanimi težavami? Vaša zavest vam ravno s težavo, ki je ne morete spregledati, poskuša nekaj povedati. Poskuša vas prisiliti, da se vrnete k lastni zavesti in ugotovite, kje ga lomite.
Samozavest s temi težavami ni prizadeta, prizadet je razum, ki mu ne gre po načrtih. Razum je tisti, ki si je zamislil, da mora biti on v postelji supermen, ona pa usodna ženska, da bo drago spodnje perilo in šopek vrtnic, šampanjec in kaviar zadostoval za občutek popolne sreče. Razum je tisti, ki ima kopico pričakovanj in prebira revije, ki  narekujejo, kako mora izgledati, delati, misliti, koliko mora zdržati, kolikokrat na teden je normalno in katere poze in gibi so »in«…

Razum je izračunal, da je zdaj pravi čas za otroka, glede na leta, kariero, plačo ali zaradi potrebe po utrjevanju odnosa, ki škriplje. Mnogi celo načrtujejo, v katerem ozvezdju se mora roditi otrok. So tudi taki, ki celo plačajo za predčasni porod na datum, ki so ga izbrali iz tega ali onega razloga. Zavest pa je tista, ki se na vse to požvižga in se ne gre več! Nikar ne pustite, da vas zavedejo, da je nadaljevanje norosti z vsemi sredstvi pot do samozavesti. Resnica je nasprotna: le opustitev norosti vas vrača k sebi.

Če v spolnosti ne gre, je to klic vaše zavesti, da se morate vrniti k sebi in opustiti neumna pričakovanja, ki nimajo veliko skupnega z vašimi pravimi potrebami.
Če ne morete zanositi, je to klic vašega telesa na pomoč. Ugotovite, kje izgubljate energijo, katerih snovi je v vas preveč in katerih premalo, začutite, kje škriplje, napolnite baterije…
Povedano drugače, če se sami v lastnem telesu in v odnosu ne počutite dobro, odkod vam pravica v to tlačiti še eno bitje?  Ko se boste v svojem telesu znova počutili »doma« in ko se bo v vas spet pretakala ljubezen,  bo tudi nova dušica pripravljena priti v takšen topel domek.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.