Aktualne novice

Vsak cvet šteje

dodano: 11.4.2019

Ekoglobal.net

V sredo, 10. 4. 2019, je v Betnavskem gozdu v Mariboru potekala akcija saditve medovitih dreves, ki jo je omogočila Družba Slovenski državni gozdovi d.o.o. (SiDG).

Betnavski gozd je od tega dne dalje tako bogatejši za belo lipo, velikolistno lipo, navadno lipo, češnjo, pravi kostanj, ostrolisti javor in jerebiko, za kar štirideset mladih medovitih dreves, ki bodo dobra paša vedno bolj ogroženim čebelam.

Akcija je začetek izobraževalno – motivacijske kampanje SEM SPREMEMBA, katere namen je osveščati o izjemnem pomenu čebel za preživetje človeka. Vsaka tretja žlica naše hrane je namreč odvisna od čebel. Kampanja želi spodbuditi vsakega posameznika, podjetje, ustanovo …, da v okviru svojih možnosti zasadi vsaj eno seme za eno cvetico. Vsak cvet pomeni hrano za čebele, pa četudi je to »zgolj« cvet v lončku na balkonski terasi.

Vsak cvet šteje! Temu pozivu Zveze čebelarskih društev Maribor se priključuje tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je častni pokrovitelj kampanje SEM SPREMEMBA.

Predsednik in zastopnik Čebelarske zveze društev Maribor, gospod Vlado Vogrinec ob tej priložnosti apelira tudi na mestno občino Maribor, da sprejme odlok, da se naša krajina bogati in zasaja z avtohtonimi rastlinami, predvsem tistimi, ki so medovite in da se pri sajenjih upoštevajo rastline, ki so v našem okolju naravno prisotne že stoletja in so prilagojene na naše klimatske razmere ter so kot take zelo koristne za čebele, s čimer se bo veliko prispevalo k zmanjševanju umiranja čebel. Za to, da bi tak odlok sprejele vse občine, si že nekaj časa prizadeva Skupnost občin Slovenije in tako je že pred leti pričela z akcijo Čebelam prijazna občina. Do danes so si ta naziv prislužile občine: Črnomelj, Šentjur, Rečica ob Savinji, Idrija, Mežica, Ljubljana in lani Ivančna gorica.

Čebelarska zveza društev Maribor posebej pozdravlja saditev medovitih dreves v gozdovih in ob tej akciji poudarjajo, da so prav naši gozdovi največja neizkoriščena priložnost za povečanje pridelave medu. V Čebelarski zvezi društev Maribor vidijo  možnosti tudi v razvoju  urbanega čebelarjenja, ki ga prav tako želji spodbujati in promovirati s to kampanjo. Ker je v Mariboru tudi na tem področju veliko še neizkoriščenega potenciala bodo ustanovili sekcijo za Urbano čebelarstvo in vabijo k sodelovanju vse, ki jih to zanima.

V mesecu maju se bo kampanja SEM SPREMEMBA nadaljevala s sejanjem medovitih cvetic na izbranih osnovnih in srednjih šolah v Mariboru in okolici, v Celju in na Bledu. Kampanji lahko sledite na:


Pridružite se tako, da posejete vsaj eno seme medovitih rastlin, se ob tem fotografirate in fotografijo pošljete na info@ekoglobal.net. 

Fotografijo lahko objavite tudi na Instagram omrežju z uporabo značke #spremembasem.

Nagrajene bodo tri najbolj simpatične fotografije sejanja medovitih cvetic. Ko bodo iz semen zacvetele cvetice pa se fotografirate še enkrat, a tokrat s cvetom ali cveticami. In tudi med temi fotografijami bodo izbrane tri najbolj simpatične.Ključne besede:
čebele, med, čebelarstvo, medovite rastline

 

Sorodne novice:

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.