Aktualne novice

Nogo za oko?

dodano: 7.5.2019

Sanja Lončar, urednica (uvodnik majskih novic SZZČN 2019)

V reviji Preventiva so nedavno objavili izsledke raziskave o vidu, v kateri je sodelovalo deset tisoč anketirancev iz enajstih držav. Rezultati so zanimivi. Kar 70 odstotkov vprašanih bi raje ostalo brez ene noge, kot da bi izgubili vid.  Raje bi živeli deset let manj, kot da bi bili slepi. Ni nam uspelo najti vira te raziskave, zagotovo pa ponuja zanimiv premislek o tem, kako pomembne so oči – in kako nesorazmerna je naša skrb zanje s tem, kar nam dajejo.

Dandanes so oči veliko bolj na udaru, kot so bile še pred stotimi leti. To je naše najbolj bombardirano čutilo in naš najbolj obremenjen mišični sklop. Nešteto slik, posnetkov, programov ... v katere nenehno gledamo, jih izmenjujemo ali pa nas z njimi bombardirajo drugi, oči sili, da delajo kot še nikoli doslej. Poleg tega njihov urnik podaljšujemo z umetno svetlobo, jih utrujamo z zrenjem v zaslone, povrhu pa jih še vse slabše hranimo.
Verjeli ali ne, očem škodujejo tudi vse številnejši nasilni, grdi in nasploh negativni prizori, pred katerimi se znajde vaš pogled. Kdaj ste zadnjič obstali, vsi osupli nad lepoto rože, ptiča, kapljice rose?

Morda mislite, da zna sodobna medicina popraviti vse, kar okvarimo? Ne sklepajte prehitro. Kot boste brali v nadaljevanju, tudi laserske operacije prinašajo tveganja in tudi vsemogočne niso. Zato smo se odločili tokratno številko novic posvetiti tem »oknom v svet«. Upamo, da boste v njej našli dovolj nasvetov, da bosta vaš vid in zdravje v celoti še boljša.Ključne besede:
oči, oko, vid, umetna svetloba, zdravje

 

Sorodne novice:

0,4375<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: