Aktualne novice

Nogo za oko?

dodano: 7.5.2019

Sanja Lončar, urednica (uvodnik majskih novic SZZČN 2019)

V reviji Preventiva so nedavno objavili izsledke raziskave o vidu, v kateri je sodelovalo deset tisoč anketirancev iz enajstih držav. Rezultati so zanimivi. Kar 70 odstotkov vprašanih bi raje ostalo brez ene noge, kot da bi izgubili vid.  Raje bi živeli deset let manj, kot da bi bili slepi. Ni nam uspelo najti vira te raziskave, zagotovo pa ponuja zanimiv premislek o tem, kako pomembne so oči – in kako nesorazmerna je naša skrb zanje s tem, kar nam dajejo.

Dandanes so oči veliko bolj na udaru, kot so bile še pred stotimi leti. To je naše najbolj bombardirano čutilo in naš najbolj obremenjen mišični sklop. Nešteto slik, posnetkov, programov ... v katere nenehno gledamo, jih izmenjujemo ali pa nas z njimi bombardirajo drugi, oči sili, da delajo kot še nikoli doslej. Poleg tega njihov urnik podaljšujemo z umetno svetlobo, jih utrujamo z zrenjem v zaslone, povrhu pa jih še vse slabše hranimo.
Verjeli ali ne, očem škodujejo tudi vse številnejši nasilni, grdi in nasploh negativni prizori, pred katerimi se znajde vaš pogled. Kdaj ste zadnjič obstali, vsi osupli nad lepoto rože, ptiča, kapljice rose?

Morda mislite, da zna sodobna medicina popraviti vse, kar okvarimo? Ne sklepajte prehitro. Kot boste brali v nadaljevanju, tudi laserske operacije prinašajo tveganja in tudi vsemogočne niso. Zato smo se odločili tokratno številko novic posvetiti tem »oknom v svet«. Upamo, da boste v njej našli dovolj nasvetov, da bosta vaš vid in zdravje v celoti še boljša.Ključne besede:
oči, oko, vid, umetna svetloba, zdravje

 

Sorodne novice:

1,660156E-02<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.