Aktualne novice

Smo že tehnološko zastareli?

dodano: 2.6.2019

Sanja Lončar, urednica (uvodnik novic junij/julij SZZČN)

Ali lahko človek dohiti svoje lastne izdelke? Računalniki, prenosni telefoni in internet so vse hitrejši, človek pa vse bolj počasen in omejen. 

Umetna inteligenca v hipu preigra milijone opcij, naši vzorci in navade pa so vse bolj okosteneli. Natakarji v hipu, ko nas zagledajo na vratih, že vedo, kaj bomo spili. Postali smo tako predvidljivi, da iskalniki vedo, kaj želimo, še preden do konca vpišemo iskalni pojem. Celo naši otroci že novembra vedo, kaj jim bosta prinesla dedek mraz in/ali Božiček.

Kot pravi Jurij Jatzko, družba, v kateri ljudje že leto dni vnaprej vedo, kam bodo šli na počitnice in kaj bodo delali naslednje leto, nima prihodnosti, saj v njej ni več nobene prožnosti, ustvarjalnosti, razvoja … 

In ker ljudje zmorejo vse manj, ocene tveganj, analitiko družbe, oglaševanje na spletu, upravljanje cest in celo vojne operacije že načrtujejo računalniki na osnovi zapletenih algoritmov.

Še lastnih hiš kmalu ne bomo več upravljali, saj bodo to bolje počeli krmilniki, prezračevalni sistemi, sofisticirane ogrevalne naprave … 

KAJ BO OSTALO ČLOVEKU? 
Futuristi nam poskušajo prodati pravljico, češ, stroji bodo delali, mi pa bomo uživali. Pravijo, da bomo imeli po zaslugi tehnologije več prostega časa, več prihodkov in neposreden dostop do vsega, kar potrebujemo. Mar res?

Že zdaj imamo desetkrat več tehnoloških pripomočkov kot pred dvajsetimi leti, vendar se ne zdi, da smo zaradi tega kaj bolj sproščeni, premožni in zadovoljni. Še manj se zdi, da smo zaradi takega napredka bolj modri in zdravi ali da v večji meri razvijamo svoje potenciale. 

Beseda razvoj zagotovo zahteva tehten premislek. Ali lahko govorimo o razvoju, če novi tehnološki dosežki na številnih področjih zmanjšujejo človekove zmogljivosti, rušijo njegovo zdravje in iz njega delajo odvisnega invalida? 

1,953125E-02<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.