Aktualne novice

2.oktober, Svetovni dan nenasilja, 150 let Gandhijevega rojstva

dodano: 4.10.2019

Društvo indijsko slovenskega prijateljstva

Društvo indijsko slovenskega prijateljstva je na pobudo Vishvaguruji Paramhans Swamija Maheshwaranande leta 2012 v Šmartinskem parku zasadilo 150 sadik jabolčnih dreves vrste Topaz. Letos smo se v društvu odločili, da ob 150 obletnici rojstva Mahatme Gandhija v njegovo čast nadomestimo več deset polomljenih in uničenih sadik in sicer s starimi tradicionalnimi slovenskimi vrstami: Moškancelj, Krivopecelj, ... Drevesa smo sadili s podporo indijske ambasade. 

Zaradi močno prodnate prsti smo nove sadike dobro pognojili, stare Topaze pa smo oskrbeli z mikroorganizmi in upamo, da si bodo v letu - dveh opomogli. Ob tem bi želeli občane opozoriti, da je pasje uriniranje in markiranje zelo škodljivo za vse vrste rastlin, ter da trganje drevesnih vej ni prava rešitev za pasje igrače. Želimo si, da bi v naslednjih letih Ljubljančani dobili dober javni sadovnjak z zdravimi jabolki in da bi vsako leto poleg našega vzdrževanja simbolično zasadili eno novo drevo, ter tako počastili obletnico velikega indijskega modreca. Letos smo torej pri 150 drevesih za 150 let Gandhija.

Zanimivost: prejšnji petek je Pošta Slovenije ob 150 letnici izdala tudi poštno znamko. Gandhi je prvi neslovenec, kateremu je PS posvetila znamko. Njegovo podobo pa so počastile že mnoge poštne službe po celem svetu.

Na fotografiji sta Nj. eksc. indijski ambasador Param Jit Mann in predsednik društva Jure Pogačnik. << Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: