Aktualne novice

Kaj je zdravje živali?

dodano: 5.10.2019

Sanja Lončar, urednica (uvodnik oktobrskih novic SZZČN 2019)

Vprašanje deluje zelo preprosto, dokler nanj ne poskusite odgovoriti.
 
Ko gre za naše hišne ljubljenčke nas zaskrbi že žalosten pogled in to, da kuža ne maha repom tako veselo, kot je včeraj. 

Za veterinarsko inšpekcijo v klavnici pa je to zagotavljanje »tehnološko brezhibnega mesa« – torej, kako žival pripeljati do točke zakola brez bolezni, ki bi lahko (direktno) ogrožale človeka. Pri tem je vseeno, ali je žival že na dobri poti, da razvije degenerativne spremembe, ali je njena črevesna flora uničena, ali je gensko spremenjena krma spremenila tudi njen genom in ali je bila do pred nekaj dnevi na antibiotikih, kokcidiostatikih ali kakšnem drugem zdravilu. 

Za mnoge zaščitnike živali je nasilje že to, da želite kuri odvzeti jajce ali da želite pomolsti kravo za svoje potrebe. 

Tema je zelo pestra in se zna okoli nje dvigati tudi več prahu kot pri večnih političnih temah in krvavi zgodovini, ki je še vedno nismo »prebavili«.   

Ali sploh obstaja skupni imenovalec, o katerem bi se strinjali, ko gre za definicijo zdrave živali? Žal, takšna definicija ne obstaja niti za človeka. 

Čisto v redu je, da imamo vsako leto pet prehladov? So strupi in kemični dodatki v hrani res kolateralna škoda, ki jo moramo sprejeti, »ker nas je vse več«? Naj nas ne zanima, kaj bo z našim zdravjem »v imenu napredka« naredila tehnologija 5G?

Če funkcionirate, ste za kapital zdravi. Če želite zasedati visoke položaje, je nekaj demence celo zaželene … Bolezni se vam prav tako zelo obrestujejo, če se je treba  izogniti prestajanju kazni ali prihodu na sodišče. 

Tudi na živali gledamo kot na stroje, ki so dobri le, dokler služijo namenu. Človek je žal svoje razumevanje sveta zožal le na izračune, koliko nam kaj služi. Pri tem je pozabil, da bi si lahko tudi druga bitja zastavila enako vprašanje. Čemu služi človek na tem planetu?Ključne besede:
bolezen, zdravje živali, domači ljubljenčki

 

Sorodne novice:

1,513672E-02<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: