Aktualne novice

Kaj je zdravje živali?

dodano: 5.10.2019

Sanja Lončar, urednica (uvodnik oktobrskih novic SZZČN 2019)

Vprašanje deluje zelo preprosto, dokler nanj ne poskusite odgovoriti.
 
Ko gre za naše hišne ljubljenčke nas zaskrbi že žalosten pogled in to, da kuža ne maha repom tako veselo, kot je včeraj. 

Za veterinarsko inšpekcijo v klavnici pa je to zagotavljanje »tehnološko brezhibnega mesa« – torej, kako žival pripeljati do točke zakola brez bolezni, ki bi lahko (direktno) ogrožale človeka. Pri tem je vseeno, ali je žival že na dobri poti, da razvije degenerativne spremembe, ali je njena črevesna flora uničena, ali je gensko spremenjena krma spremenila tudi njen genom in ali je bila do pred nekaj dnevi na antibiotikih, kokcidiostatikih ali kakšnem drugem zdravilu. 

Za mnoge zaščitnike živali je nasilje že to, da želite kuri odvzeti jajce ali da želite pomolsti kravo za svoje potrebe. 

Tema je zelo pestra in se zna okoli nje dvigati tudi več prahu kot pri večnih političnih temah in krvavi zgodovini, ki je še vedno nismo »prebavili«.   

Ali sploh obstaja skupni imenovalec, o katerem bi se strinjali, ko gre za definicijo zdrave živali? Žal, takšna definicija ne obstaja niti za človeka. 

Čisto v redu je, da imamo vsako leto pet prehladov? So strupi in kemični dodatki v hrani res kolateralna škoda, ki jo moramo sprejeti, »ker nas je vse več«? Naj nas ne zanima, kaj bo z našim zdravjem »v imenu napredka« naredila tehnologija 5G?

Če funkcionirate, ste za kapital zdravi. Če želite zasedati visoke položaje, je nekaj demence celo zaželene … Bolezni se vam prav tako zelo obrestujejo, če se je treba  izogniti prestajanju kazni ali prihodu na sodišče. 

Tudi na živali gledamo kot na stroje, ki so dobri le, dokler služijo namenu. Človek je žal svoje razumevanje sveta zožal le na izračune, koliko nam kaj služi. Pri tem je pozabil, da bi si lahko tudi druga bitja zastavila enako vprašanje. Čemu služi človek na tem planetu?Ključne besede:
bolezen, zdravje živali, domači ljubljenčki

 

Sorodne novice:

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.