Aktualne novice

Ftalati in poškodbe reproduktivnih organov

dodano: 1.6.2008

Adriana Dolinar (junijske novice Skupaj za zdravje človeka in narave)

EWG  po sedmih letih raziskovanja ftalatov resno opozarja oblasti, da je treba zdravje vseh ljudi, predvsem pa fantkov, zaščititi pred tem nevarnim kumulativnim strupom, ki se  ne razkraja niti v naravnem okolju.

Človek je ftalatom izpostavljen praktično na vsakem koraku. 84 % ameriške populacije je kontaminirane z najmanj šestimi različnimi ftalati.  V naše telo lahko prodirajo na več načinov: po prebavni poti, z vdihom, skozi kožo in celo ob intravenskem dajanju zdravil. Ftalate v industriji na široko uporabljajo: dodajajo jih v izdelke za vlaženje in mehčanje kože, za vzdrževanje elastičnosti npr. lakov za nohte, za ojačanje dišave…

V stik z njimi pridemo, ko dihamo od industrije onesnažen zrak, uporabljamo  lepila, detergente, vgrajujemo v stanovanja pode in parket, uporabljamo barve in premaze, plastiko in gumo, se negujemo z deodoranti, s parfumi, z losjoni za telo, se umivamo s šamponi, z mili za roke, ko po sebi razpršimo repelente, … Najdemo pa jih tudi v poljedelstvu, odpadnih vodah in celo v pitni vodi,…
Študije različnih raziskovalcev potrjujejo njihov škodljiv vpliv na moške reproduktivne organe (ftalati so hormonski motilci).  Povzročajo celo paleto prirojenih napak pri dečkih in doživljenjsko motnjo funkcioniranja reproduktivnih organov (prizadenejo moški reproduktivni sistem): od nizkega števila spermijev do resnih deformacij spolovil, ki lahko vodijo tudi v razvoj raka.

Izpostavljenost ftalatom dokazano moti funkcije številnih hormonov od reproduktivnih - testosterona, luteinizing hormona, folikl stimulirajočega hormona - pa do ščitničnih. Našteto potrjuje dejstvo, da so hormonski motilci, njihov škodljiv vpliv pa se razširi na ščitnico in imunski sistem. S sistemskim kumulativnim zastrupljanjem poškodujejo še možgane in živčni sistem, povzročajo pa tudi pojav alergij.

Najbolj ranljive skupine za učinke ftalatov so nosečnice in dojenčki moškega spola. Škodljiv vpliv na ti rizični skupini so potrdile številne raziskave (Adibi, 2008; Sathyanarayana, 2008;…). Ftalati naj bi se na plod prenašali tudi preko placente, na dojenčka pa preko materinega mleka. Še več ga lahko dobijo preko plastičnih stekleničk, s katerimi jih hranimo, s kozmetiko za malčke in z igračami slabše kakovosti.

Dejstvo je, da so otroci s svojo majhno telesno maso bistveno bolj izpostavljeni škodljivim učinkom teh strupov kot odrasli in zato tudi toliko bolj ranljivi.
Julija 2005 je evropski parlament sprejel sklep o prepovedi treh ftalatov (DEHP, DBP in BBP), ki škodljivo vplivajo na razmnoževanje, in sklep o prepovedi uporabe ftalatov v vseh igračah in otroških proizvodih. Naslednji trije zastopniki te skupine snovi (DINP, DIDP, DNOP) se ne smejo uporabljati v otroških artiklih in igračah, ki jih otroci lahko nesejo v usta. Ta smernica velja od leta 2006 in naj bi se 16. januarja, 2007 začela  izvajati v  Nemčiji. Kdaj bo Slovenija prišla na vrsto?

Problem pri izogibanju izdelkom s ftalati je v tem, da proizvajalcem na deklaraciji ni treba navesti vrste dišave (fragrance) in določenih sestavin, ki so poslovna skrivnost. Prav tukaj pa največkrat skrivajo ftalate. Tako so bili ftalati, kljub temu, da niso bili navedeni na deklaraciji, prisotni v 75 % pregledanih izdelkov študije EWG (preverili so 7.500 izdelkov). Da se jim boste izognili, posegajte po certificirano naravnih materialih in izdelkih.

Kar proizvajalci skrivajo, mi razkrivamo…
Verjetno se zdaj sprašujete, kako lahko preverite, ali je vaša kozmetika polna ftalatov.
Odgovor je: težko. Zato dajejo potrošniške organizacije izdelke na neodvisna testiranja.
Prelistali smo kar 2000 strani testov, ki jih je opravila revija Öko test in ugotavljali, kateri med testiranimi izdelki skrivajo največ ftalatov.

Izdelkih za nego po sončenju (6/2007). Ftalate vsebujejo: Garnier Ambre Solaire Delial, mleko po sončenju, L'Oreal Solar Expertise Apres Pflege, Vichy Capital Soleil mleko po sončenju.

V sredstvih proti celulitu so jih našli v: Biotherm Celluli intense Peel, Clarins Total Lift-Minceur in Lipo Phenol Vegetal Intervention od Yves Rocher-ja.

V sredstvih za nego stopal so ftalati v kremah Gehwol Frische Balsam in Lavande Essentielle Creme deodorant blagovne znamke Yves Rocher.

Pilingi za telo – ftalati so v: Dr. Grandel Vita Body Orange Peel Exfoliating Gel, Adidas for Women Peeling Exfoilante in Palmolive Thermal Spa Massage Duschgel Weisse Tonerde

Losijoni za telo – ftalati so v: Garnier Bodytonic, L'Oreal Nutrilift, Spa Vegetal blagovne znamke Yves Rocher in Vichy Lipostretch

Pene za oblikovanje pričeske – ftalati so v: Chic Styling Mousse, Hairwell Fashion Style, Wella High Hair, Catwalk Tigi, Dove Wolumenschaum, Loreal Studioline Volum.

Rekorderji po vsebnosti ftalatov pa so vsekakor parfumi. Neoporečnih skoraj ni (razen če poiščete certificirane naravne dišave). Na testu ni bilo izdelkov z oceno zelo dobro ali dobro. Kot solidna so ocenili Armani Code Pour Femme in Bruno Banani About Women. Večina ostalih vsebuje 10 do 1000 mg/kg ftalatov.
Rekorderji, ki vsebujejo več kot 1000 mg/kg ftalatov, so:  Paris Hilton EdP, Sport Jil Sander For Women, Agent Provocateur Edition Porcelaine, Alien, Annayake Pour Elle, Black Kenneth Cole for Her, Bulgari Eau Parfume Au The Rouge, Burberry Brit Red Special Edition, Davidoff Cool Water Game pour Femme, Dolce&Gabbana Light Blue, Esprit Collection Woman, Euphoria Calvin Klein, Jette Jooop, Live Jennifer Lopez, Miss Sixty, Prada in Roberto Cavalli Serpentine.

Vir: Öko Test Jahrbook fur 2008<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: