Aktualne novice

Potrjen množičen pomor čebel pri Brežicah

dodano: 27.5.2008

Dnevnik, 26.5.2008

Potem ko je kmetijsko ministrstvo v preteklem tednu sprejelo odločitev, da do nadaljnjega prepove promet in uporabo določenih fitofarmacevtskih sredstev ter semen, je v nedeljo prišlo do novega pomora čebel, tokrat v občini Brežice.

Pristojne službe na kmetijskem ministrstvu so v ponedeljek potrdile nedeljski množičen pomor čebel v vasi Podgračeno. Na teren so takoj po prejetem obvestilu o sumu pomora takoj odšli tako veterinarska kot kmetijska inšpekcija, ki sta odvzeli vzorce čebel in jih oddali na analizo. Ta bo pokazala vzrok pomora čebel. Kot je pojasnil predstavnik za stike z javnostjo na kmetijskem ministrstvu Jernej Kovač, je kmetijski inšpektor na terenu odvzel vzorce čebel in jih oddal na analizo o vsebnosti fitofarmacevtskih sredstev.

Oškodovanega kmeta, ki ima 89 čebeljih družin, je obiskal tudi veterinar, ki je pri pomoru posumil tudi na možnost kužne bolezni čebel, po predvidevanjih bi lahko šlo za hudo gnilobo čebelje zalege. Analizo mrtvic v tem trenutku opravlja nacionalni veterinarski inštitut. Kmetijski inšpektorji so in še obiskujejo okoliške kmete in ugotavljajo pravilnosti uporabe farmacevtskih sredstev. "Danes in v torek bodo pri okoliških kmetih odvzeli tudi vzorce ter jih verjetno tudi zaslišali," je še povedal Kovač.

V začetku maja so množične pomore čebel zabeležili v okolici Domžal, Grosupljega in Pirnič. V domžalskem primeru je denimo pogin prijavilo 35 čebelarjev s 500 panji, v grosupeljskem primeru so bili prizadeti trije čebelarji, v primeru Zgornjih Pirnič pa je bilo prizadetih pet čebelarjev. Odmiranje čebel je globalni problem, ne pojavlja se le v Sloveniji. Slovenske čebele naj bi pomrle zaradi enakega razloga kot nedavno čebele v Nemčiji - to je zastrupitve s fitofarmacevtskimi sredstvi.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.