Aktualne novice

Slovenija presegla letno kvoto emisij CO2

dodano: 30.5.2008

Delo, 24.5.2008

Slovenija je skupaj z Veliko Britanijo, Španijo in Italijo med štirimi grešnicami, kjer so emisije ogljikovega dioksida lani presegle odobrene kvote, ugotavlja analiza evropske komisije, kajti v vseh drugih članicah EU (razen Romunije, Bolgarije in Malte, ki jih pravkar objavljeno poročilo ne zajema) je bila količina izpuhov manjša od povprečnega števila emisijskih kuponov (vsak ustreza eni toni CO2).

Količina ozračju škodljivih izpuhov iz 98 energetskih in industrijskih objektov v Sloveniji, ki so vključeni v sistem trgovanja z izpusti, je lani dosegla 9.048.633 ton, kar je bilo obenem največ v zadnjih treh letih. Dovoljeno letno povprečje za našo državo se je v obdobju 2005–2007 vzpenjalo na 8.743.680 ton CO2, kar pomeni, da smo kvoto presegli za natanko 304.953 ton. Grehi preostalih treh kršiteljic so neprimerno večji. V Veliki Britaniji so v ozračje poslali 31,7 milijona ton več od postavljenega praga, v Španiji se presežek vzpenja na skoraj 7,7 milijona ton, v Italiji pa za 3,3 milijona. »Celotna količina emisij iz obratov, ki so vključeni v sistem trgovanja z izpusti, je lani dosegla 2,05 milijarde ton, kar je ob upoštevanju zaprtja nekaterih obratov in vključevanja novih objektov v shemo trgovanja 0,68 odstotka več od 2,34 milijarde ton v letu 2006,« je zapisano v poročilu evropske komisije.

Po prepričanju okoljskega komisarja Stavrosa Dimasa lanske številke »potrjujejo pravilnost odločitve, da je v naslednjem obdobju, ki se je začelo januarja letos, končalo pa se bo decembra 2012, treba uveljaviti strožje standarde«. Slovenija bo imela v obdobju 2008–2012 v povprečju na voljo po 8,3 milijona emisijskih kuponov na leto, kar ustreza izpustu prav toliko ton CO2. Ob odločitvi Berlaymonta (5. februarja letos) je Stavros Dimas izjavil, da je »Slovenija predlagala učinkovit državni načrt razdelitve emisijskih kuponov, ki ga je evropska komisija z nekaj spremembami sprejela«.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: