Aktualne novice

Slovenija presegla letno kvoto emisij CO2

dodano: 30.5.2008

Delo, 24.5.2008

Slovenija je skupaj z Veliko Britanijo, Španijo in Italijo med štirimi grešnicami, kjer so emisije ogljikovega dioksida lani presegle odobrene kvote, ugotavlja analiza evropske komisije, kajti v vseh drugih članicah EU (razen Romunije, Bolgarije in Malte, ki jih pravkar objavljeno poročilo ne zajema) je bila količina izpuhov manjša od povprečnega števila emisijskih kuponov (vsak ustreza eni toni CO2).

Količina ozračju škodljivih izpuhov iz 98 energetskih in industrijskih objektov v Sloveniji, ki so vključeni v sistem trgovanja z izpusti, je lani dosegla 9.048.633 ton, kar je bilo obenem največ v zadnjih treh letih. Dovoljeno letno povprečje za našo državo se je v obdobju 2005–2007 vzpenjalo na 8.743.680 ton CO2, kar pomeni, da smo kvoto presegli za natanko 304.953 ton. Grehi preostalih treh kršiteljic so neprimerno večji. V Veliki Britaniji so v ozračje poslali 31,7 milijona ton več od postavljenega praga, v Španiji se presežek vzpenja na skoraj 7,7 milijona ton, v Italiji pa za 3,3 milijona. »Celotna količina emisij iz obratov, ki so vključeni v sistem trgovanja z izpusti, je lani dosegla 2,05 milijarde ton, kar je ob upoštevanju zaprtja nekaterih obratov in vključevanja novih objektov v shemo trgovanja 0,68 odstotka več od 2,34 milijarde ton v letu 2006,« je zapisano v poročilu evropske komisije.

Po prepričanju okoljskega komisarja Stavrosa Dimasa lanske številke »potrjujejo pravilnost odločitve, da je v naslednjem obdobju, ki se je začelo januarja letos, končalo pa se bo decembra 2012, treba uveljaviti strožje standarde«. Slovenija bo imela v obdobju 2008–2012 v povprečju na voljo po 8,3 milijona emisijskih kuponov na leto, kar ustreza izpustu prav toliko ton CO2. Ob odločitvi Berlaymonta (5. februarja letos) je Stavros Dimas izjavil, da je »Slovenija predlagala učinkovit državni načrt razdelitve emisijskih kuponov, ki ga je evropska komisija z nekaj spremembami sprejela«.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.