Aktualne novice

Vroče novice o GSO

dodano: 8.6.2008

Včeraj (četrtek 5.6.2008) je bila v parlamentu obravnava zakona, s katerim je stranka Zares želela doseči moratorij na gojenje GSO poljščin, do sprejema utrezne zakonodaje, ki naj bi to področje uredila. Takšen varnostni zadržek so že sprejeli Avstrijci, Švicarji, Francozi, Madžari, Romuni, in bi ga lahko tudi Slovenija, če bi za to obstajala politična volja ter zdrava pamet...
 
Seje so se s strani nevladnih organizacij udeležili predstavniki eko kmetov in biodinamikov (Boris Fras in Meta Vrhunc) kljub temu, da jih ga. Uhan, ki vodi odbor na sejo ni povabila. Vladajoča koalicija (SDS, NSI, SLS) nevladnim predstavnikom ni dala niti besede, zaradi česar je Cveta Zalokar Oražem (poslanka stranke Zares) sejo protestno zapustila.
Očitno je, da v vrstah politikov narašča nervoza zaradi vse večje medijske pozornosti, ki jo vprašanje GSO sproža. Očitno je tudi to, da vladajoča koalicija kljub političnim obljubam s katerimi si prizadeva za ekologijo, razvoj eko kmetovanja in zdravje prebivalstva, v praksi dela v interesu drugih opcij.
 
Kljub velikem številu popdpisov zaskrbljene javnosti je tako ministrer Podobnik bil mnenja, da ni razloga, da v primeru GSO ne bi zaupal izbranim strokovnjakom (za katere vemo, da močno zagovarjajo gensko tehnologijo).
Interesi so očitni tudi, ko gre za zakon o soobstoju GSO, ki je končno dobil zeleno luč iz Bruslja in je (kljub določenim luknjam) dovolj restriktiven, da bi v praksi gojenje GSO poljščin v Sloveniji bilo zelo zapleteno. Zato se vladi prav nič ne mudi, da bi zakon sprejela v tem mandatu, s čemer bo podaljšala stanje brezzakonja vsaj do poletja 2009.
 
Edina stranka, ki se trenutno aktivno prizadeva za uveljavitev varsnostnega pridržka na gojenje GSO je stranka Zares. Cveta Zalokar Oražem je včeraj predlagala sklep, da bo Slovenija spodbudila izvedbo znanstvenih raziskav o vplivih GSO na okolje, zdravje in živali. Tudi tega sklepa niso sprejeli.
 
Volitve so pred vrati.
Z večino prebivalstva, ki je odločno proti GSO je politični samomor, postaviti interese nekaj multinacionalk pred interese lastnega ljudstva. Ali se mogoče motimo?
Če nam bo uspelo v sodelovanju z mediji postaviti vprašanje GSO, eko pridelave, zaščite pred pesticidi v vrh zanimanja javnosti, boste videli kako bodo volkovi postali eko-jagenčki!
KAJ LAHKO STORITE?
Namesto peticij v parlament, naslovimo čim več vprašanj medijem. Prosimo jih naj stranke in vse kandidate povprašajo o teh življensko pomembnih temah! Oskrbimo jih z dokaznimi gradivi, da se ne pustijo odpraviti z demagoškimi odgovori. Poznate kakšnega novinarja!? Poskusite ga motivirati za omenjene teme!
Tudi če tako osebo ne poznate, jo mogoče pozna oseba, ki ji boste preposlali to pošto.
Dobra dokazna gradiva najdete na povezavah
strnjeno na:
http://www.zazdravje.net/razkrivamo.asp?art=52
http://www.zazdravje.net/razkrivamo.asp?art=1
če ste pripravljeni za bolj temeljito branje, je prava zakladnica informacij na:
http://www.ajda-vrzdenec.si/l3.asp?L1_ID=6&L2_ID=17&L3_ID=96&LANG=slo
 
Sanja Lončar
urednica novic Skupaj za zdravje človeka in narave<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: