Aktualne novice

Ne-prijatelj ni zunaj

dodano: 24.6.2008

Sanja Lončar (uvodnik julijsko-avgustovskih novic Skupaj za zdravje človeka in narave)»Ozračje se nevarno segreva«, »UV žarki nas uničujejo«, »sonce je nevarno«, »pričakujemo lahko ekstremne vremenske pojave …«, je le nekaj trditev, ki jih slišimo vse pogosteje. Ne bomo jim oporekali. A namesto iskanja krivcev in ustvarjanja kolektivne paranoje bi bilo pametneje, če bi se vprašali, kako bomo z vsem omenjenim shajali.

Spremembe okolja terjajo tudi spremembe naših vzorcev obnašanja, oblačenja, prehranjevanja… Zahodnjaki pa mislimo, da si bomo lahko s porabo gore denarja ohranjali svojo potratno razvajenost, klimatizirali prostore in vozila, s pitno vodo namakali vrtove in trate, z zaščitnimi faktorji varovali kožo, s posebnimi pijačami rehidrirali telo…

To je potratna strategija, ki je ta planet ne bo mogel zdržati. Enaka miselnost, kot je problem ustvarila, ga zagotovo ne more rešiti. Reši nas lahko le sprememba v našem odnosu do sveta.

Vprašajmo se, kako zna polovica planeta živeti s kronično sušo? Kako prenašajo vročino nad 40 stopinj C brez klimatskih naprav? Kako pridelujejo hrano brez namakalnih sistemov?
Zakaj nas njihove izkušnje ne zanimajo? Menimo, da bo naša tehnologija bolj superiorna od njihovega tisočletnega sodelovanja z naravo in dokazane sposobnosti preživetja v najtežjih pogojih?
Začnimo se učiti od njih, dokler še imamo možnost... Zelo kmalu utegne biti prepozno.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.