Aktualne novice

Ne-prijatelj ni zunaj

dodano: 24.6.2008

Sanja Lončar (uvodnik julijsko-avgustovskih novic Skupaj za zdravje človeka in narave)»Ozračje se nevarno segreva«, »UV žarki nas uničujejo«, »sonce je nevarno«, »pričakujemo lahko ekstremne vremenske pojave …«, je le nekaj trditev, ki jih slišimo vse pogosteje. Ne bomo jim oporekali. A namesto iskanja krivcev in ustvarjanja kolektivne paranoje bi bilo pametneje, če bi se vprašali, kako bomo z vsem omenjenim shajali.

Spremembe okolja terjajo tudi spremembe naših vzorcev obnašanja, oblačenja, prehranjevanja… Zahodnjaki pa mislimo, da si bomo lahko s porabo gore denarja ohranjali svojo potratno razvajenost, klimatizirali prostore in vozila, s pitno vodo namakali vrtove in trate, z zaščitnimi faktorji varovali kožo, s posebnimi pijačami rehidrirali telo…

To je potratna strategija, ki je ta planet ne bo mogel zdržati. Enaka miselnost, kot je problem ustvarila, ga zagotovo ne more rešiti. Reši nas lahko le sprememba v našem odnosu do sveta.

Vprašajmo se, kako zna polovica planeta živeti s kronično sušo? Kako prenašajo vročino nad 40 stopinj C brez klimatskih naprav? Kako pridelujejo hrano brez namakalnih sistemov?
Zakaj nas njihove izkušnje ne zanimajo? Menimo, da bo naša tehnologija bolj superiorna od njihovega tisočletnega sodelovanja z naravo in dokazane sposobnosti preživetja v najtežjih pogojih?
Začnimo se učiti od njih, dokler še imamo možnost... Zelo kmalu utegne biti prepozno.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: