Aktualne novice

Hrana, ki ohlaja

dodano: 1.8.2008

Matjaž Kološa (julijske in avgustovske novice Skupaj za zdravje človeka in narave)

Da nas nekatera hrana hladi, druga pa ogreje, je v zgodovini človeštva znano že kar nekaj časa. Lastnostih hrane na energetskem področju najbolj opisujejo tradicionalna kitajska medicina, makrobiotika in ajurveda. Sistemi se v podrobnosti nekoliko razlikujejo, osnovni principi pa so podobni.

Tradicionalna kitajska medicina temelji na metafizičnem delovanju vesolja, na čemer se je razvil princip yina in yanga ter teorije petih elementov: les, kovina, voda, ogenj in zemlja. Yang predstavlja princip moškosti, sonca, ustvarjanja, toplote, svetlobe, neba in dominacije, v nasprotju z yinom, ki predstavlja princip ženskosti, lune, konca, hladu, teme, materialnosti in podrejenosti. Oba principa podpirata drug drugega, eden izvira iz drugega in obratno, spremembe pa se dogajajo neprestano in ciklično, tako da ne prevladuje ne eden ne drugi. To velja za vse, tudi za letne čase, kjer zima prestavlja yin, poletje pa yang.

V rubriki "Skupaj razkrivamo", pod članki "O naravni prehrani", si preberite nadaljevanje članka z omenjenim naslovom oz. kliknite na http://www.zazdravje.net/razkrivamo.asp?art=71<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: