Aktualne novice

Ameriški znanstveniki opozarjajo na vse bolj ekstremno vreme

dodano: 25.6.2008

umanotera.org/etc

Ameriški znanstveniki opozarjajo na vse bolj ekstremno vreme    

Poročilo ameriških znanstvenikov opozarja, da bodo v prihodnosti suše dolgotrajnejše, poplave še večje, prav tako tudi vročina, nevihte bodo hujše, skratka kar je bilo doslej redko, se bo dogajalo pogosteje, vse to pa je posledica podnebnih sprememb, je ugotovitev številnih ameriških vladnih agencij.

Poročilo je plod dela številnih ameriških vladnih agencij, tokrat brez cenzure, ki je zaznamovala dosedanja poročila administracije predsednika Georgea Busha glede okolja. V raziskavi so sodelovale med drugim agencije, kot so Agencija za mednarodni razvoj, Nacionalna uprava za oceane in ozračje, ministrstva za kmetijstvo, energijo, transport, zunanje zadeve, vesoljska agencija NASA in inštitut Smithsonian.

Direktor Nacionalnega centra za klimatske podatke Thomas Karl je v Washingtonu povedal, da je zelo opazno povečanje frekvence hudih nalivov na severu planeta, kar se bo najverjetneje nadaljevalo tudi v prihodnje. Do konca tega stoletja naj bi nevihte, ki so doslej prihajale na vsakih 20 let, prihajale na vsakih pet let.

Na jugozahodu ZDA, kjer že od leta 1999 vlada bolj ali manj sušno obdobje, pa naj bi bile suše še hujše. Karl sicer ni šel tako daleč, da bi sedanje poplave na ameriškem Srednjem zahodu neposredno povezal s klimatskimi spremembami. Znanstvenik pri Nacionalnem centru za atmosferske raziskave Gerald Meehl je opozoril, da je vse od 70. let prejšnjega stoletja opazen trend povečevanja moči orkanov v Atlantiku in zahodnem Pacifiku, kar je najverjetneje posledica poviševanja temperature morja, čeprav pa je opozoril, da bodo potrebne dodatne študije, da bi lahko povezali zviševanje temperature morja s človeškim dejavnikom.

Za Meehla ni nobenega dvoma, da je človeka z izpusti toplogrednih plinov mogoče veliko lažje povezati s splošnim višanjem temperatur na planetu.

 << Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.