Aktualne novice

Kreme za sončenje škodujejo koralnim grebenom

dodano: 28.6.2008

Objavljeno na RTV SLO, 23. 5. 2008

Raziskava Evropske komisije je pokazala,  da kreme za sončenje povzročajo izgubo barve koralnih grebenov. Ultravijolični filtri, ki kožo varujejo pred škodljivimi učinki sončnih žarkov, namreč že v majhnih količinah povzročajo bledenje koralnih grebenov. Slednji pa sodijo med najbolj biološko produktivne in raznolike ekosisteme, ki neposredno vzdržujejo pol milijarde ljudi. Zaradi smrtonosne kombinacije podnebnih sprememb, industrijskega onesnaževanja in prevelikega UV sevanja je groženih 60 odstotkov koralnih grebenov.

Raziskovalci, ki jih je vodil Roberto Danovaro iz univerze v Pisi, so v morsko vodo okoli koralnih grebenov v Mehiki, Indoneziji, na Tajskem in v Egiptu dali tri vrste kreme za sončenje. Že majhne količine kreme za sončenje so povzročile, da so korale prenehale izločati sluz v od 18-ih do 48-ih urah, kar je jasen znak ekološkega stresa. V 96-ih urah so koralni grebeni začeli bledeti. V okoliških vodah so se začeli pojavljati različni virusi, katerih vrednosti so se povečale tudi za 15-krat. To bi lahko pomenilo, da kreme za sončenje spodbujajo virusno okužbo koralnih grebenov.

Podatki Svetovne turistične organizacije kažejo, da se v tropske kraje vsako leto odpravi okoli 10 odstotkov vseh turistov, 78 milijonov jih vsako leto obišče koralne grebene. Tako lahko ocenimo, da pride na tem območju v morje od 4.000 do 6.000 ton kreme za sončenje.
Več: http://www.ehponline.org/docs/2008/10966/abstract.html.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: