Aktualne novice

Kreme za sončenje škodujejo koralnim grebenom

dodano: 28.6.2008

Objavljeno na RTV SLO, 23. 5. 2008

Raziskava Evropske komisije je pokazala,  da kreme za sončenje povzročajo izgubo barve koralnih grebenov. Ultravijolični filtri, ki kožo varujejo pred škodljivimi učinki sončnih žarkov, namreč že v majhnih količinah povzročajo bledenje koralnih grebenov. Slednji pa sodijo med najbolj biološko produktivne in raznolike ekosisteme, ki neposredno vzdržujejo pol milijarde ljudi. Zaradi smrtonosne kombinacije podnebnih sprememb, industrijskega onesnaževanja in prevelikega UV sevanja je groženih 60 odstotkov koralnih grebenov.

Raziskovalci, ki jih je vodil Roberto Danovaro iz univerze v Pisi, so v morsko vodo okoli koralnih grebenov v Mehiki, Indoneziji, na Tajskem in v Egiptu dali tri vrste kreme za sončenje. Že majhne količine kreme za sončenje so povzročile, da so korale prenehale izločati sluz v od 18-ih do 48-ih urah, kar je jasen znak ekološkega stresa. V 96-ih urah so koralni grebeni začeli bledeti. V okoliških vodah so se začeli pojavljati različni virusi, katerih vrednosti so se povečale tudi za 15-krat. To bi lahko pomenilo, da kreme za sončenje spodbujajo virusno okužbo koralnih grebenov.

Podatki Svetovne turistične organizacije kažejo, da se v tropske kraje vsako leto odpravi okoli 10 odstotkov vseh turistov, 78 milijonov jih vsako leto obišče koralne grebene. Tako lahko ocenimo, da pride na tem območju v morje od 4.000 do 6.000 ton kreme za sončenje.
Več: http://www.ehponline.org/docs/2008/10966/abstract.html.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.