Aktualne novice

Hrana, ki jo uživate, bolj vpliva na razvoj raka kot izpostavljanje sončnim žarkom

dodano: 6.7.2008

Prirejeno po članku dr. Josepha Mercoleja.

Res je, da število zbolelih za kožnim rakom hitro narašča, a po mnenju številnih znanstvenikov, zato ni krivo le sonce. Veliko večji dejavnik tveganja predstavlja naša napačna prehrana, s katero porušimo ravnotežje med maščobnimi kislinami omega 3 in omega 6.  To razmerje je namreč za preprečevanje rakavih obolenj zelo pomembno, še zlasti za preprečevanje kožnega raka. V reviji o raku (Cancer journal articles Cancer Res 2000 Aug 1;60(15):4139-45:) so zapisali: »Epidemiološki, eksperimentalni in mehanski podatki nakazujejo, da so maščobne kisline omega 6 stimulatorji, dolgoverižne omega 3 pa  zaviralci razvoja rakavih celic, vključno z melanomom.«

Pred dvema letoma je tudi Nacionalna znanstvena akademija (ZDA) objavila zajetno študijo, ki dokazuje, da je razmerje med maščobnimi kislinami omega 3 in omega 6 ključ za preprečevanje kožnega raka. To je potrdila tudi študija, ki so jo pred desetletjem opravili v Avstraliji: kljub enakemu izpostavljanju soncu, je bila obolevnost za rakom 40 % nižja pri osebah, ki so redno uživale ribe.  Idealno razmerje naj bi bilo 1:1, zelo ugodno je tudi še 1:3 (kot ga imajo Japonci). Na žalost je prehrana večine prebivalcev razvitega sveta že dolgo daleč od tega  - pri Američanih na primer so ugotovili povprečno razmerje 1:15.

Maščobne kisline omega 6 prevladujejo v koruznem, sončničnem, sezamovem in drugih vrstah olja, ki so danes osnova naše prehrane in industrijske predelave. Omega 3 najdemo v lanenem semenu, lanenem olju in modrih ribah (tune in skuše so vedno bolj onesnažene s težkimi kovinami, najmanj oporečne so sardele, ker so na dnu prehranske verige).  (Če kupujete ribje olje, pazite, da bo prečiščeno.)

Napisano ne pomeni, da zaužitje nekaj kapsul ali žličk omega 3 omogoča brezskrbno poležavanje na soncu. Nobena čarobna palčka ne pozdravi zgorele in poškodovane kože!  A ne bodite paranoidni, svojo pozornost raje usmerite v pospravljanje notranjosti in ne iščite nenehno zunanjih nevarnosti.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.