Aktualne novice

Farmacevti opozarjajo na varno uporabo antibiotikov

dodano: 7.7.2008

sreda 02.07.2008

Ljubljana - V Slovenskem farmacevtskem društvu so na današnji novinarski konferenci opozorili na pravilno in varno uporabo antibiotikov pri otrocih.

Le uporaba zdravila skladno z navodili zdravnika in farmacevta v lekarni ter informacijami v priloženem navodilu za uporabo omogoči varno in učinkovito zdravljenje, poudarjajo. V Sekciji farmacevtov javnih lekarn pri Slovenskem farmacevtskem društvu so se odločili za raziskavo med starši otrok v vrtcih in nižjih razredih osnovnih šol po vsej Sloveniji o uporabi antibiotikov, je poudarila predsednica omenjene sekcije Nina Pisk.

Med najpogosteje uporabljena zdravila pri otrocih namreč sodijo prav antibiotiki. Raziskavo so izpeljali konec aprila, razdeljenih je bilo 1540 anketnih vprašalnikov z 9 vprašanji, izpolnjene ankete pa je vrnilo 728 staršev, kar predstavlja 47,3-odstotni odziv.

Starši so dobro seznanjeni

Kot so poudarili, je raziskava pokazala dobro seznanjenost staršev s tem, da bo njihov otrok uporabljal antibiotik. Starši se zavedajo pomena pravilne in varne uporabe antibiotika in v veliki meri upoštevajo priporočila zdravnika ob predpisovanju in farmacevta ob izdajanju antibiotika za otroka glede odmerjanja, časovnih razmikov in trajanja zdravljenja.

Večina staršev (nekaj več kot polovica vprašanih) neuporabljen antibiotik zavrže med nevarne odpadke, ostali pa ga zavržejo med navadne odpadke (47 odstotkov) ali pa celo (manj kot dva odstotka) znova uporabijo kasneje ob podobnih znakih pri istem otroku ali drugi osebi.

Lekarniški farmacevti opozarjajo, da bi lahko manjšo uporabo antibiotikov ter pravilnejšo in varnejšo uporabo dosegli z izobraževanjem staršev ter z večjim sodelovanjem med zdravniki, farmacevti in starši. Med drugim predlagajo, da bi kazalo poenotiti način svetovanja zdravnika in farmacevta staršu za pravilno in varno uporabo predpisanega antibiotika za otroka, denimo tudi z navedbo časa trajanja zdravljenja na recept.

Vpeljati pa bi kazalo tudi t.i. mandatno predpisovanje receptov za antibiotik, ko zdravnik da staršu pooblastilo, da otroka opazuje in se sam odloči, ali bo otrok antibiotike začel uporabljati ali ne. Pri tem je lahko lekarniški farmacevt staršu v podporo pri odločanju, s pomočjo računalniške podpore pa zdravniku sporoči informacijo o izdanem antibiotiku za otroka.

Neuporabljena zdravila se ne vračajo v lekarne

Trenutna zakonodaja ne dopušča vračanja neuporabljenih zdravil v lekarne, s čimer se lahko zdravila dlje časa hranijo v domačem okolju ter se poveča možnost za vnovično uporabo neporabljenega zdravila, je opozorila Nina Pisk.

Generalna sekretarka Slovenskega farmacevtskega društva Jelka Dolinar pa je pri vprašanju uničevanja neuporabljenih antibiotikov opozorila tudi na veliko večjo težav prihoda različnih presnovkov v okolje preko fekalne kanalizacije. Zato bi po njenem mnenju moralo ministrstvo za okolje in prostor poostriti nadzor.

V slovenskih lekarnah bodo 26. septembra obeležili 4. dan slovenskih lekarn. Tokrat ga bodo posvetili temi pravilne in varne uporabe zdravil pri otrocih.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: