Aktualne novice

Evakuacija ruskih znanstvenikov z Arktike

dodano: 29.7.2008

www.triera.net

Svoje začasno oporišče "Severni pol 35" so postavili na ledeni plošči, ki je v dolžino merila okoli 5 kilometrov, v širino pa dobre 3 kilometre. Prvotni načrt je bil, da bi ostali na njej do septembra. Vendar pa se je po polarni zimi plošča skrčila na vsega 600 krat 300 metrov in je tik pred popolnim razpadom, saj je povrhu vsega zaplula še v toplejše vode.

Zdaj sta na poti ledolomilec in reševalna ladja, ki bodo rešili znanstvenike in jih varno vrnili v njihovo oporišče v Murmansku. Na ruskem inštitutu za arktične in antarktične raziskave, ki ima sedež v Sankt Peterburgu, pravijo, da so vsi za zdaj na varnem.

Evakuacija se je začela, ko so kanadski raziskovalci sporočili, da se je led na Arktiki letos začel topiti štiri tedne hitreje od dolgoletnega povprečja. Letos se bo led stalil še bolj od lanskega rekordnega skrčenja ledene ploskve.

Dolga tradicija, ki se prilagaja
Ruski raziskovalci imajo dolgo tradicijo v postavljanju kampov na ledenih ploskvah, kjer opravljajo svoje raziskave. Prvega so postavili že leta 1937. Da najdejo primerno ploskev za raziskovanje, po navadi porabijo okoli tri tedne, pri tem pa so do zdaj imeli standard, da mora biti led debel vsaj tri metre. Globalno segrevanje pa je znižalo tudi njihove standarde, saj so se morali zadovoljiti s ploskvijo, debelo 1,5 metra.

 << Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.