Aktualne novice

Razmišljanje bralke o klimatskih spremembah v Sloveniji

dodano: 12.8.2008

Novšak Marjeta, udia


njena razmišljanja:

Lepo pozdravljeni.

Zelo podpiram vašo dejavnost in se tudi sama ukvarjam ter v praksi izvajam na svojem domu ustrezne ukrepe za svoje in obče dobro. Poleg tega se pogovarjamo o vzrokih in posledicah sprememb na področju Slovenije. Opazili smo, da se je v zadnjih 30 letih veliko spremenilo ravno na področju vetrov.

Prve spremembe, ki sem jih v pogovorih zasledila pred 28 let, so bile navedene kot spremembe vetrovnosti v južnem robu Ljubljane pri Dolgem mostu. Kolega s faksa je omenil, da do izgradnje avtoceste veter ni nikoli prevračal »kant«. Po izgradnji avtoceste do Sežane,  je znanec iz Sežane potarnal, da imajo po novem meglo, ki je on ne pomni.  Prebivalci Podnanosa vam bodo potrdili, da se je po izgradnji useka Rebrnice in drugih bližnjih usekov proti Gorici in Kopru, pri njih in v celotni Vipavski dolini razširila megla, ki je bila do tedaj značilnost Razdrtega in bližnje okolice. Znanka iz Lavrice navaja, da do  izgradnje avtoceste ni bilo težav zaradi vetra, v zadnjih letih pa so že imeli odnašanje strešnikov in večkrat veter, ki je bil le malenkost šibkejši. Prebivalka Rakitne razlaga, da so se nevihtni oblaki do pred 10 let nagrmadili nad Rakitno, sedaj pa iz daljave opazujejo bliskanje in bobnenje nad Kočevsko in Notranjsko. Pas nevihte se je prestavil za pr. 20 kilometrov južneje. V tem času je bila zgrajena avtocesta Reka – Zagreb.

Morda je pred 30 leti še bilo primerno, da se je prevetritev Ljubljanske kotline povečala, v uporabi so bila še vedno predvsem fosilna goriva. Danes jih je nadomestil plin in večja naselja so priklopljena na toplarno ali skupne kotlovnice. Spremembe tedaj so predstavljale po pripovedovanju le vetrove, ki niso povzročali poškodb na objektih.

Vse te lokalne povezave vzrokov in posledic so morda v obilici podatkov o globalnem segrevanju svetovnih razsežnosti nepomembne, vendar pa menim, da imate dovolj širok krog bralcev vaših novic, ki bi vam lahko posredovali podatke iz izkušenj in sicer iz različnih lokacij Slovenije. Opazovanja o času nastanka sprememb so edini pokazatelj resničnega vpliva prostorskih sprememb kar avtocesta s širokim prostim profilom z majhno zračno upornostjo pravzaprav je. V poletnem obdobju se vozišče pregreva in predstavlja zaradi vzgona toplega zraka povečanje gibanja zračnih mas. Ceste se gradijo z useki, le redko s predori. Vendar le pogozdena pobočja nad predori so lahko pregrade in s tem preprečevalci povečanja toka vetrov.  Le nad dolenjsko avtocesto med Bičem in Trebnjem so zgradili širše mostove  za prehod zveri in divjadi. Verjetno bi bilo mogoče takšne širše ozelenjene – hladne  umetne tunele postaviti tudi na drugih predelih avtocest. Obstajajo tudi možnosti zaprtja usekov z ozkimi vertikalnimi objekti, do višine gornjega nivoja sosednjih brežin, s čimer bi se tok zračnih mas ustavil in vzpostavilo stanje prehodnosti zračnih mas iz časa pred gradnjo avtoceste. Tovrstni tehnični objekti bi bili lahko po namenu le vetrne pregrade. Ti posegi bi se seveda izvedli le, če bi se ugotovilo, da imajo izboljšave lahko večji vpliv na preprečevanje nastajanja močnih  vetrov  v zadnjem času celo tornadov, ki so vsekakor za državljane in državo samo v končni fazi prevelik strošek. V kolikor bi se dalo dokazati resnično povečano ogroženost zaradi zgoraj omenjenih posegov v prostor, bi bili stroški izgradnje sanacije na posameznih mestih nižji, kot pa to, da se uničuje kar človek s pridnostjo in svojimi sredstvi ustvari. Sodobna gradnja nizko-energetskih hiš ali pasivnih hiš, se nagiba k uporabi lahkih materialov, lesa, panelov, lahkih strešnih konstrukcij, stenskih panelov , ploščatih panelov na objektih in na fasadah objektov za izkoriščanje sončne energije (solarni sistemi na fasadah, strehah) ipd..

Ne pozabimo, vse gre iz istega »žaklja«.

Nisem meteorolog. Če je le kaj na tem, pa bi bilo prav, da se ti podatki zberejo in preverijo ter da se ustrezno ravna. Rešimo vsaj tisto, kar lahko sami pri nas doma. 

Še enkrat lepo pozdravljeni in obilo uspeha pri delu.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.