Aktualne novice

EKO »Made in Slovenia«

dodano: 21.8.2008

septembrske novice Skupaj za zdravje človeka in narave

Na področju semenarstva smo to leto dobili ekološka semena blagovne znamke Amarant. Združujejo domačo ponudbo z uvoženimi eko semeni iz Avstrije. Eko semena je začela ponujati tudi Semenarna Ljubljana.

Dobili smo nekaj ponudnikov eko kruha, peciv in testenin. Pekovske eko izdelke so certificirali Engrotuš, Žito, Krejan-Levec, ZRP Promelaj, Pribinovina, Pekarna Grosuplje in Klasje Celje. Eko testenine ponujajo še ekološki center Svit, Mlinotest in Naturatest.

Podaljšal se je tudi seznam ponudnikov eko slaščic. Tako imamo zdaj dva domača ponudnika eko čokolade (Čokoladnico d.o.o. in Benedict d.o.o.). Pecivo Hribar s.p. ponuja eko slaščice, potice in torte. Medex se je resno lotil eko programa in že znanim keksom Biobi dodal še sadne kroglice in bonbone brez umetnih barvil, arom in belega sladkorja. Eko sladice iz suhega sadja ponuja tudi Atelje sadja Irenee.

Že certificiranim eko ponudnikom sojinega sirčka (Jablana in Fastram) se je letos priključil še Evergreen.

Mlekarne so končno našle način, da ekološko mleko tudi ločeno zbirajo in predelujejo. Mlekarna Krepko je certificirala  jogurt, kefir, smetano in kislo mleko. Sirarna Čadrg je certificirala Eko sir Tolminc, albuminsko skuto in kisavo, Škofjeloška mlekarna ekološko polno mleko, Biotehniški center Naklo pa mlečne izdelke.

Novost je kar nekaj certificiranih ponudnikov ekološko pridelanega mesa in mesnih izdelkov: Celjske mesnine, Mesarija Fekonja, Pohorje Beef. Dobili smo tudi nekaj ponudnikov eko jajc.

Eko pridelavo gob šitak ponujata zavod Zarja in Kadunc. Mogota d.o.o. ponuja eko zeliščne čaje. Eko kise že poznamo, novo pa je ekološko bučno olje Tovarne olja Gea.

Klanšek d.o.o. ponuja ekološko pridelani sok iz Slovenskih jabolk.

Ponudba se širi tudi zahvaljujoč vse večjem uvozu surovin ali izdelkov, ki so proizvedeni v tujini, vendar za Slovenska podjetja ali trgovce. Tega ne opazimo neposredno in imamo zato vtis, da se domača ponudba razvija lepo. Dejansko pa je iz slovenskih surovin le delček »domače« eko ponudbe.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.