Aktualne novice

Ste opazili svetleče nočne oblake?

dodano: 4.7.2007

Zdaj pa se sijoči oblaki javljajo tudi na delih sveta, kjer jih še nikoli ni bilo. Fotografija ob novici je posneta nad Budimpešto.

Poleg posnetkov, ki so jih naredili amaterji na različnih koncih sveta, je fenomen zabeležil tudi NASIN satelit. Znanstveniki sicer znajo razložiti kako nastajajo, ne vedo pa zakaj.

“Očitno je, da se oblaki spreminjajo, kar je znak sprememb v ozračju, ki jih zaenkrat ne znamo razložiti” pravi strokovnjak za atmosferske raziskave James Russel III s Hamptonske univerze v Hamptonu, v državi Virginija. “Naša opazovanja sugerirajo povezavo z globalnimi spremembami v nižjih sferah ozračja in so lahko opozorilo, da se okolje na planetu Zemlja spreminja.”

Prve tovrstne oblake je opazil satelit AIM 25. maja 2007. Na zemlji pa so jih prvič opazili nad severno hemisfero od 7 junija naprej.

Oblaki se formirajo na višini 50 milj nad zemljinim površjem, v višjih nivojih atmosfere, ki jih imenujejo mesosfera. Ker se v tem času tovrstni oblaki formirajo tudi nad severnim in južnim polom, bo satelit AIM posnel in dokumentiral celotni proces njihovega nastajanja. Raziskovalci upajo, da jim bo to pomagalo razumeti kaj vpliva na njihovo formiranje in kako je to povezano z globalnimi spremembami v ozračju.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.