Aktualne novice

Na področju kozmetike nastajajo novi certifikati, enotne oznake še ni

dodano: 22.8.2008

septembrske novice Skupaj za zdravje človeka in narave

Pravilniki o certificiranju predpisujejo minimalni standard. Na žalost imajo na koncu enako oznako tako izdelki, ki komaj zadostijo kriterijem, kot tudi tisti, ki kriterije daleč presegajo.

Definicija naravne kozmetike je postala preširoka. Vodilni ponudniki opozarjajo, da ni vseeno, ali je izdelek zares iz nespremenjenih naravnih surovin, kot so olja ali eterična olja, ali pa gre za snovi, ki so pridobljene z različnimi kemičnimi postopki, le da je kot začetni vir uporabljena naravna surovina.

Poskus, da bi se vsi ponudniki združili in strinjali z enotnimi kriteriji, je propadel. Tistim, ki ponujajo slabšo kakovost pod enakimi oznakami, zagotovo ni v interesu, da bi se kriteriji spreminjali, in ker so takšni v večini, so tudi poskusi dogovarjanja obsojeni na neuspeh. Zato še dolgo ne bomo imeli evropske zakonodaje, ki bo uredila to področje.

V želji, da bi razmere naredili bolj pregledne, so predstavniki pionirjev na področju naravne kozmetike (kot so Laverana/Lavera, Logocos/Logona, Primavera, Santaverde, Wala/Dr.Hauschka in Weleda) ustanovili novo organizacijo NaTrue, ki bo ponudila nov, preglednejši način certificiranja. Tako bodo naravni izdelki razporejeni v tri kakovostne razrede, odvisno od tega, koliko naravnih in tehnično nepredelanih snovi vsebujejo ter kako so te snovi pridelane. Tako bodo izdelki tudi različno označeni, odvisno od tega, ali gre za naravno kozmetiko, naravno kozmetiko z organskim deležem ali organsko kozmetiko.

Trenutno se omenjeni izrazi uporabljajo poljudno in njihov pomen pogosto nima jasnih kriterijev. Nova oznaka naj bi potrošnikom ponudila bolj pregleden način za primerjavo podobnih izdelkov. Potem se bomo lažje odločali, kaj je vredno našega denarja. << Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.